DIICOT: 5 persoane reţinute pentru manipularea pieţei de capital, prejudiciu 3 mil. lei

| 30 apr, 2014

Procurorii DIICOT au reţinut cinci persoane suspectate pentru manipularea pieţei de capital. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la 3 milioane de lei.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri cinci percheziţii domiciliare în municipiile Constanţa, Sibiu, Bucureşti (două adrese) şi în localitatea Cisnădie, în cadrul unei operaţiuni de anihilare a unei grupări infracţionale, specializată în manipularea pieţei de capital.

Cinci suspecţi au fost ridicaţi cu mandat de aducere şi audiaţi de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Piteşti.

De la domiciliile suspecţilor T.A., 26 de ani, din Constanţa, G.D.S., 42 de ani, din Sibiu, V.I.M., 39 de ani, din Cisnădie, T.Ş., 28 de ani, şi P.B.I., 45 de ani, ambii din Bucureşti, anchetatorii au ridicat documente, sisteme informatice, dosare privind drepturile litigioase asupra proprietăţii, aflate în evidenţa ANRP, dar descoperite la una dintre locaţiile percheziţionate.

Suspecţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor unei societăţi de servicii şi investiţii financiare, precum şi practici de manipulare a pieţei de capital, constând în tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care: dau semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare; menţin, prin acţiunea uneia sau, după caz, a mai multor persoane acţionând împreună, preţul mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial; presupun procedee fictive sau orice altă formă de înşelăciune.

Grupul infracţional acţiona încă din iunie 2008, autorităţile judiciare monitorizând cazul din anul 2012.

În linii mari, planul infracţional consta în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop.

În baza probelor, anchetatorii au stabilit că agentul delegat de servicii şi investiţii financiare, în temeiul unei decizii a CNVM, suspectul T.Ş. - angajat din ianuarie 2011 la respectiva societate -, a participat semnificativ la constituirea grupului infracţional organizat.

Totodată, activitatea infracţională a membrilor grupului pe o perioadă atât de mare de timp a fost posibilă din cauza complicităţii unor persoane cu funcţii de conducere în cadrul respectivei societăţi.

Prejudiciul estimat până la acest moment este de aproximativ 3.000.000 de lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ