DIICOT, la nivel internaţional: descinderi în 15 state, împreună cu FBI şi Europol

| 15 iul, 18:12

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară, precum şi ofiţeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie au efectuat 16 percheziţii domiciliare în Capitală şi judeţele Timişoara, Iaşi, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea şi în municipiul Făgăraş, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializate în infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice, potrivit Agerpres.

De asemenea, au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state, sincronizate şi coordonate de către FBI şi Europol.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva a 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

În primăvara anului 2013, autorităţile judiciare române s-au sesizat cu privire la existenţa mai multor utilizatori care activează pe forumul online darkode.com/ darkode.me, specializat în activităţi din sfera criminalităţii informatice.

Pe forum au fost identificaţi, până în prezent, 12 cetăţeni români care şi-au creat conturi de utilizator, prin intermediul cărora au comunicat între ei, au comercializat date confidenţiale, precum cele aparţinând unor instrumente de plată electronică, şi au coordonat modalităţi specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice.

Anchetatorii au informaţii că suspecţii ar fi iniţiat şi executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum şi atacuri de tip phishing împotriva clienţilor unor platforme financiare online.

Cu privire la un suspect din dosar s-a acţionat în cadrul unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, Finlanda şi Slovenia constituite cu sprijinul EUROJUST şi Europol.

Marţi, procurorii DIICOT au reţinut doi inculpaţi, S.G. şi R. R. I., iar alte două persoane sunt cercetate sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, constituirea unui grup infracţional organizat.

Procurorii susţin că, în perioada 2013-2014, inculpatul R.R.I. s-a implicat alături de alţi suspecţi cercetaţi în prezenta cauza în lansarea mai multor atacuri de tip "phishing" împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu online de plăţi şi totodată împotriva clienţilor unei bănci situate pe teritoriul Germaniei, în scopul obţinerii de date confidenţiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activităţi infracţionale cu specific informatic.

Totodată, pe parcursul anului 2014, inculpatul S.G a achiziţionat, prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidenţiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituţii financiare din SUA şi Anglia, transferând fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât şi din Marea Britanie, care foloseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost găsite şi ridicate sistemele informatice utilizate în activitatea infracţională.

La acţiune au participat poliţişti din cadrul DCCO - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi din cadrul BCCO Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Craiova, Oradea şi Braşov, ofiţeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie, precum şi echipe de intervenţie din cadrul Jandarmeriei Române.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale din IGPR.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ