Directorul Nissan, cel mai bine plătit director al unei companii japoneze. Cât câştigă acesta

| 24 iun, 2014

Directorul general al producătorului auto Nissan Motor Co., Carlos Ghosn, a câştigat anul trecut peste 10 milioane de dolari, ceea ce îl plasează în poziţia de cel mai bine plătit director al unei companii japoneze pentru a patra oară în ultimii cinci ani, transmite Bloomberg.

În anul fiscal 2013, încheiat la data de 31 martie 2014, Ghosn a primit o sumă totală de 995 milioane yeni (9,8 milioane de dolari) sub formă de salariu şi bonsuri, în creştere cu 0,7% comparativ cu exerciţiul anterior. Dacă se adaugă şi dividendele, recompensele totale acordate lui Ghosn au trecut de un miliard de yeni.

Carlos Ghosn a câştigat anul trecut de aproape patru ori mai mult decât preşedintele Toyota Motor Corp., Akio Toyoda, chiar dacă profitul Nissan este de aproape cinci ori mai mic decât cel înregistrat de Toyota. Potrivit cifrelor oficiale, Akio Toyoda a primit pentru anul financiar 2013 o sumă de 230 de milioane de yeni sub formă de salariu şi bonsuri iar preşedintele Honda Motor Co., Takanobu Ito, a primit 150 de milioane de yeni. Decalajul dintre Ghosn şi Toyoda se reduce însă dacă sunt luate în considerare şi dividendele. Akio Toyoda, nepotul fondatorului companiei Toyota, a primit anul trecut dividende în valoare de 757 milioane yeni. Comparativ, Ghosn a primit dividende în valoare de aproximativ 93 milioane yeni.

'Înţeleg că acesta este un subiect sensibil', a declarat Ghosn. 'Avem nevoie de cele mai bune minţi, de cele mai bune talente', a adăugat directorul Nissan.

Carlos Ghosn, care în paralel este şi director general la Renault SA, a fost cel mai bine plătit director al unei companii japoneze în trei din ultimii patru ani. Cu toate acestea, Ghosn este devansat de omologii săi americani şi europeni. Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă Towers Watson, media pachetului compensatoriu acordat în 2013 pentru un director general al unui mare producător auto a crescut cu 5%, până la 17,2 milioane de dolari. Directorul Ford Motor Co., Alan Mulally a câştigat 23 de milioane de dolari în 2013 iar în Europa, directorul Volkswagen AG, Martin Winterkorn a primit anul trecut suma de 15 milioane de euro 920 de milioane de dolari) în timp ce omologul său de la Daimler AG, Dieter Zetsche a primit 8,25 milioane de euro. În schimb, Renault i-a plătit lui Ghosn anul trecut un salariu de 2,3 milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ