Discrepanța dintre discursul politic al ACL și realitatea cifrelor, în ceea ce privește evoluțiile economice

| 07 dec, 2014

Entuziasmul politic care a urmat rezultatului de la alegerile prezidențiale este pentru ACL una dintre cele mai mari capcane în această perioadă. Foarte mulți reprezentanți ai actualei opoziții refuză vehement să recunoască meritele actualului guvern din dorința de a ajunge ei la putere cu sprijinul lui Klaus Iohannis.

Dar, mai ales în perioada în care există negocieri cu delegația FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, discursul politic al PDL și PNL fac foarte mult rău României.

Din punct de vedere politic, refuzul opoziției de a recunoaște rezultatele economice confirmate de INS și Eurostat înseamnă doar continuarea campaniei electorale în detrimentul imaginii țării pe plan extern.

Să ne amintim că încă de la mijlocul anului PNL acuza cu nerușinare că rezultatele economice bune anunțate pentru trimestrele 3 și 4 sunt o „gogoașă care ar fi urmat să se dezumfle”. Din fericire, acesta s-au dovedit a fi cât se poate de veridice.

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea, cu un avans de 1,8%, dublu față de cel din Polonia (0,9%) și în fața unor țări precum Marea Britanie, Slovenia şi Grecia (toate cu un avans de 0,7%), dar și Cipru (minus 0,4%), Austria (minus 0,3%) şi Italia (minus 0,1%).

În condițiile în care economia zonei euro a urcat cu doar 0,2% (după un avans de 0,1% în trimestrul precedent), iar UE a înregistrat o creştere economică de 0,3%, rezultatele țării noastre sunt spectaculoase și reprezintă o confirmare a direcției bune pe care guvernul condus de Victor Ponta a decis să o urmeze.

Mai mult, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus estimarea de creştere a economiei din zona euro la 0,8% în acest an şi 1% anul viitor, de la 0,9% şi, respectiv, 1,6% în urmă cu trei luni, dar a anunţat că nu va lua noi măsuri de stimulare economică până anul viitor, ceea ce înseamnă că România are nevoie de stabilitate și predictibilitate pentru a se descurca într-o mai mare măsură pe cont propriu.

Acesta este și scopul actualelor discuții cu delegația instituțiilor internaționale pentru a menține ținta de deficit pentru 2015 la nivelul de 1,4%, un minim în Uniunea Europeană. România are nevoie de mai mult spațiu fiscal de manevră pentru a se dezvolta și pentru a continua aplicarea măsurilor pe care Guvernul le consideră utile pentru români.

În orice caz, refuzul ACL de a recunoaște meritele actualei administrații în domeniul economic nu demonstrează decât că interesele politice mărunte primează în fața parcursului pozitiv al țării.

Nu este rezonabil din partea opoziției să critice măsuri care s-au dovedit utile pentru economie. Dimpotrivă, în acest moment președintele ales Klaus Iohannis ar trebui să caute să colaboreze mai strâns cu actualui Guvern, mai ales la început de mandat, când este conștient că are experiență zero la nivelul politicii executive.

Dar, printre primele declarații pe care acestea le-a făcut au fost cele referitoare la dorința de acaparare a întegii puteri în stat de către PNL și PDL. Asta spune multe despre ce urmează în următorii 5 ani.

Tag-uri: ACL, FMI, Klaus Iohannis, pdl, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 2014
palavra pufosul
"neamtul "sa colaboreze cu "plagiatorul"...
ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat
pentru Romania baronilor...
07 dec, 2014
Emil
Georgele, vad ca nu prea le intelegi cu economia ; si nici cu istoria.
Eu am mai trait "marete realizari" asa ca....
PS Renunt ca si asa esti stressat :-)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ