Cererea DNA pentru ÎNCEPEREA URMĂRIRII PENALĂ pentru Ecaterina Andronescu şi Alexandru Athanasiu AMÂNATĂ

| 27 aug, 09:43

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat, joi, pentru 8 septembrie judecarea cererii DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul unui dosar pe numele foștilor miniștri Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu.

UPDATE: Motivul amânării a fost nepublicarea unei decizii a CCR legate de citarea părților în cadrul acestei proceduri.

La ieșirea din sediul ÎCCJ, Alexandru Athanasiu a declarat că nu există motive pentru reluarea cercetărilor.

"Nu există niciun motiv să se reia această anchetă. (...) Eu vreau să termin coșmarul ăsta de un an. Nu vreau să pozez în victimă, că sunt hărțuit, cum vă spun unii, politic, suntem înnebuniți, mă lucrează adversarul meu politic. (...) Nu mă lucrează niciun adversar politic", a susținut Athanasiu.

La rândul său, Ecaterina Andronescu a afirmat că este neplăcută "această hărțuire". "Este foarte neplăcută aceasta hărțuire. Așa o consider. (...) Sunt un om corect, cinstit toată viața mea, asta am făcut și mi se pare că plătesc un lucru pe care nu-l pot înțelege", a spus Andronescu.

Dosarul vizează infracţiuni de abuz în serviciu şi achiziţii publice făcute în timpul mandatelor de ministru al Educaţiei.

Ancheta în acest dosar ar fi fost închisă în urmă cu câţiva ani, însă, între timp, au apărut noi date.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, fostministru al Educatiei in perioadele 2000-2003 si 2008-2012, este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Procurorii sustin ca in perioada in care a fost ministru al Educatiei, ea ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat" si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft.

Citeste si: Directorul Spitalului Județean Ploiești, REŢINUT şi propus pentru ARESTARE PREVENTIVĂ de DNA

In plus, procurorii o acuza pe Ecaterina Andronescu ca ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care s-ar fi urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco.

Printre acuzatiile ce i se aduc se mai numara si faptul ca ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme si ar fi favorizat in mai multe feluri firma Siveco, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea.

In acest fel, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat, ca urmare a achizitionarii unor produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata, potrivit anchetatorilor.

Totodata, anchetatorii mai sustin ca in perioada 2001 -2009, Andronescu ar fi pretins si primit de la firma SIVECO si firmele colaboratoare foloase necuvenite constand in sume de bani sau calculatoare, "pentru sine sau pentru altul", in scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

Andronescu declara, dupa ce procurorii au cerut aviz de urmarire penala de la Senat, ca nu a cerut si nu a luat niciun leu in perioada in care a fost ministru.

faptele din acest dosar sunt similiare cu cele reţinute în dosarul "Microsoft", în care Alexandru Athanasiu şi Ecaterina Andronescu au fost deja puşi sub acuzare. 

Ancheta în acest dosar ar fi fost închisă în urmă cu câţiva ani, însă, între timp, au apărut noi date. 

În dosarul Microsoft, Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei în perioada 2003 - 2005, este acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului SIE şi, respectiv, pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft şi ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora.

Faptele sale au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

Citeste si: Procurorii DNA au ridicat documente de la Poliția Locală Ploiești

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ