SEBASTIAN GHIŢĂ: Echipa de baschet din Ploieşti nu mi-a aparţinut niciodată UPDATE

| 07 iul, 10:40

Sebastian Ghiţă a declarat, marţi, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile într-un nou dosar care vizează finanţarea echipei CSU Asesoft Ploieşti, că această echipă nu i-a aparţinut niciodată, el punctând că problema finanţării sportului în România trebuie reglementată.

UPDATE 14:26

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, marţi, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, că echipa de baschet CSU Asesoft Ploieşti  nu i-a aparţinut niciodată.

"Acuzaţiile aduse primarului Bădescu şi mie ţin de finanţarea echipei de baschet din Ploieşti. Chiar dacă această echipă nu mi-a aparţinut niciodată, procurorii verifică (...) felul în care această finanţare a fost acordată echipei de baschet din Ploieşti, presupunându-se că l-am instigat pe primar să ofere această finanţare. (...) Echipa se cheamă CSU Ploieşti. (...) Ca orice firmă din România, şi firma Asesoft, în limita acelor sume prevăzute de lege, trei la mie din cifra de afaceri, nu mai mult de 20% din impozitul pe profit, această firmă a sprijinit echipa de baschet. La fel ca primăria, la fel ca multe alte firme, şi sponsorul trecut pe tricou era Asesoft", a explicat Ghiţă.

El a arătat că problema finanțării sportului în România trebuie reglementată și că a încetat să mai susțină echipa de baschet pentru că demersurile sale puteau fi interpretate de procurori.

'Sunt mândru de ce am făcut cu echipa de baschet și cu susținerea pe care i-am acordat-o. Am prezentat proiectul autorităților centrale, (...) am discutat cu foarte mulți oameni de afaceri și am încercat să le explic că cei trei la mie îi pot dirija către echipa aceasta (...). Tocmai pentru că, la un moment dat, în societate a apărut ideea că o astfel de discuție cu un om de afaceri poate să se transforme, după interpretarea procurorilor, în trafic de influență sau în șantaj sau într-o altă acuzație, v-am spus de ceva luni că mă voi opri', a spus Sebastian Ghiță.

Totodată, deputatul a declarat, răspunzând unor întrebări, că a avut o relație de prietenie cu fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, pe care îl cunoaște de 10-15 ani, dar și că nu are foarte multe detalii despre acuzația potrivit căreia l-ar fi mituit pe fostul edil, oferindu-i acestuia o casă în schimbul unei finanțări de la bugetul local pentru echipa de baschet a Ploieștiului.

'Una dintre acuzații vizează achiziționarea de către primarul Bădescu, printr-o firmă la care era acționar, de la o firmă pe care se presupune că o controlez, a unei case. Nu am detalii foarte multe, pentru că la firma aceasta am fost acționar în urmă cu foarte mulți ani. Nu am responsabilitatea directă în firme, am mai spus-o, și presupunerea că eu aș controla firma trebuie la sfârșit și dovedită', a spus Ghiță.

Deputatul spune că ”ceva” i-a ”dat cu rest” în ceea ce priveşte noile acuzaţii aduse de procurori referitor la faptul că ar fi dat o casă fostului primar în schimbul finanţării echipei de baschet cu bani de la bugetul local.

Ceva mi-a dat cu rest: valoarea respectivului imobil şi valoarea finanţării primite de echipa de baschet de la primărie sunt aproape egale. Ce nu prea înţeleg este: dacă tot controlam o firmă care avea o casă şi nişte bani se dorea să ajungă la baschet de ce nu s-or fi dat banii la baschet şi a trebuit să-i ia primarul ca să-i dea de la primărie… E ceva care nu reuşesc să înţeleg. (…) Se presupune că primarul a primit o casă ca să dea banii din bugetul local, dar casa avea aceeaşi valoare ca banii din bugetul local. Şi atunci la ce dracu să-i mai dai o casă…”, a mai spus Ghiţă.

 

UPDATE 13:12

Potrivit documentului citat, Sebastian Ghiţă, deputat la data faptelor, este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani, iar Bădescu, primar la data faptelor, este urmărit penal pentru luare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2013, Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, a acordat unui club sportiv susţinut de deputatul Sebastian Ghiţă (n.r.- CSU Asesoft Ploieşti), la instigarea acestuia din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale, cât şi un folos necuvenit obţinut de asociaţia respectivă. 

Finanţarea a avut loc în contextul unei selecţii de proiecte privind programul 'Promovarea sportului de performanţă', organizată de Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, aflat în sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti.

'Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi suspecţi', se arată în documentul citat.

 

UPDATE 12:23

Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat marţi la sediul DNA Ploieşti, unde i s-au adus aceste acuzaţii noi, inclusiv de dare de mită. Ghiţă a afirmat la intrare, răspunzând unor întrebări, că nu ştie despre ce este vorba şi că nu a dat niciodată mită.

Mai precis, deputatul Sebastian Ghiţă, audiat marţi la sediul DNA Ploieşti, este suspectat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, într-un nou dosar în care este cercetat şi fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu

În perioada 2012-2014, Ghiţă l-ar fi mituit pe primarul Bădescu pentru ca Primăria Ploieşti să susţină financiar clubul de baschet Asesoft. Potrivit Digi24, citata de stiripesurse.ro, mita ar fi în valoare de un milion de ei, sun forma unei case în Ploieşti. Implicaţi ar fi şi mai mulţi angajaţi ai primăriei. Faptele ar fi ieşit la iveală în urma unor denunţuri.

Marţi dimineaţa, la sediul DNA Ploieşti a fost adus fostul primar al municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu. Acesta a demisionat din funcţia de primar în luna martie, după ce a fost arestat preventiv într-un dosar care vizează finanţarea clubului de fotbal Petrolul Ploieşti. De această dată, audierea are legătură cu dosarul în care este anchetat Sebastian Ghiţă.

La ieşirea din sediul DNA fostul primar Iulian Bădescu a afirmat, referindu-le la finanţările echipei de baschet Asesoft Ploieşti, că totul s-a făcut legal şi că acuzaţiile procurorilor sunt "nişte aberaţii cum nu s-au mai văzut în ţara asta".

Procurorii DNA Ploiești, care instrumentează dosarul cumnatului lui Ponta, Iulian Herțanu, au extins în luna iunie urmărirea penală față de Sebastian Ghiță, acesta fiind acuzat, pe lângă infracțiunea de sprijinire a unui grup infracțional organizat, și de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iul, 02:34
Murphy
Ghta Asesoft
Asa e, mai, Ghita, n-ai nici un amestec in privinta Asesoft. Dar nu-ti mai aduci aminte convorbirea purtata intr-o parcare cu amicul Vantu, convorbire existenta si pe youtube, unde spui cum ati pierdut calificarea in ciuda onorarii arbitrilor in turneele de baschet?
07 iul, 15:33
Luiza Popa
echipa de baschet este a lui Gheorghe Becali
s-a facut confuzie la DNA de la diminutivul Ghita
progres Romania
07 iul, 14:56
Dan Sultanescu
dl Ghita pentru noi
este ca si Udrea II
07 iul, 11:32
Palada Pufulet
"bastionul' Ploiesti este penetrat incet,dar sigur...
la toamna se va cere si ridicarea imunitatii
deja se comanda 3-4 cisterne de mir pentru parlament
fosta judecatoare din Parlament,stie de ce...
07 iul, 12:57
Mirel Teleaga
vai,coana Mita,vai pufosilor,va iubesc...
Dl Goe din Ploiesti a facut o noua prostioara?
hai la mama DNA sa-ti faca un descantec,cu arcanul,pardon cu Hertanu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ