Doi deputaţi PNL se plâng la comisarul Reding pentru rele tratamente din partea lui Băsescu

| 12 iun, 2013

Deputaţii PNL Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu au anunţat, miercuri, că i-au transmis o scrisoare comisarului european Viviane Reding în care arată că europarlamentarul Elena Băsescu a informat-o eronat referitor la amendamentul lor la Constituţie legat de cuvântul "român".

Cei doi deputaţi PNL susţin, în scrisoare, că europarlamentarul Elena Băsescu a informat "în mod aproximativ şi cu interpretări personale", Dolha arătând că amendamentul la Constituţie nu are legătură cu vreo formă de discriminare şi că acuzaţiile Elenei Băsescu reprezintă "exagerări nefondate".

 

"Acuzaţiile de fascism la adresa amendamentului nostru formulate de europarlamentarul Elena Băsescu reprezintă doar exagerări nefondate", a declarat Dolha.

 

Cei doi deputaţi PNL au mai precizat, în conferinţa de presă susţinută, că i-au transmis comisarului european formularea exactă a amendamentului propus, conform căruia, "cu excepţia minorităţilor care au rădăcini comune atestate ştiinţific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de «român», derivate ale acestuia sau sonorităţi asemănătoare care pot crea confuzii inducând o falsă origine română".

 

Deputaţii PNL au explicat că nu există o trimitere expresă la minoritatea romă, armeni sau aromâni şi că scopul amendamentului este definirea exactă a rădăcinilor şi identităţii poporului român.

 

"Practic, iniţiativa se circumscrie în valorile europene statuate, conform cărora tocmai identitatea fiecărei naţiuni din UE dă valoare acestei Uniuni şi ca atare fiecare naţiune are dreptul la păstrarea identităţii proprii", a adăugat Dolha.

 

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a trimis, în 4 iunie, o scrisoare comisarului european Viviane Reding, în care o informează pe aceasta despre amendamentul la Constituţie al deputaţilor PNL Mircea Dolha şi George Crăciunescu privind interzicerea folosirii termenului "român" în titulatura minorităţilor.

 

"Îmi exprim îngrijorarea că aceste amendamente ar putea fi validat de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, care este condusă de chiar preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu. Această teamă este întemeiată pe faptul că, în ciuda unor poziţionări publice critice ale unor reprezentanţi ai etniei rome, dar şi a mai multor oameni politici (printre care şi eu), majoritatea USL din Parlamentul României nu a exprimat niciun punct de vedere prin care să se delimiteze de iniţiativa PNL. Mai mult, de-a lungul timpului, au existat diverse poziţionări ale unor parlamentari ai Partidului Social Democrat care susţineau că nu ar mai trebui folosit termenul «rom», ci acela de «ţigan», care are însă, în limba română, o conotaţie profund negativă", se arată în scrisoarea europarlamentarului PDL, conform unui comunicat remis MEDIAFAX.

 

Elena Băsescu a catalogat iniţiativa reprezentanţilor PNL ca fiind "fascistă" şi de natură să ridice semne de întrebare privind toleranţa etnică în România, cu atât mai mult cu cât denumirea "rom" este instituţionalizată şi legiferată în ţara noastră, unanim acceptată la nivel european, iar limba vorbită de această etnie se numeşte "romani".

 

"Iniţiative precum cea lansată de deputaţii PNL reprezintă paşi înapoi făcuţi de România în privinţa incluziunii etnicilor romi. În loc să rezolve problemele reale cu care se confruntă minoritatea romă şi să dezvolte programe de integrare socială, actuala majoritate parlamentară din România pare să facă eforturi semnificative pentru a se crea o delimitare artificială între etnicii romi şi cei români", se mai arată în scrisoarea Elenei Băsescu.

 

Conform sursei citate, apelul europarlamentarului PDL are drept scop o mai atentă monitorizare din partea Comisiei Europene a evoluţiilor pe acest subiect, pentru a preveni o înrăutăţire a situaţiei etnicilor romi din România. Se doreşte astfel demotivarea actualei majorităţi parlamentare care ar vrea să valideze amendamentul reprezentanţilor PNL, se mai arată în comunicat.

 

Deputaţii PNL Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu au depus la Comisia de revizuire a Constituţiei un amendament prin care propun ca nicio minoritate, cu excepţia celor cu rădăcini comune şi atestate ştiinţific cu românii, să nu poată folosi în titulatura ei oficială termenul "român" sau derivate.

 

Cei doi deputaţi liberali au precizat, în conferinţa de presă în care au prezentat acest amendament, că propunerea lor îi vizează cu precădere pe romi.

 

"Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru că poartă foarte clar primele litere din cuvântul român, însă pot exista şi alte lucruri care să aducă deservicii originii române. Credem că trebuie să ne păstrăm neatinsă originea română, inclusiv ce ţine de românism. Pot apărea şi alte minorităţi care să se intituleze nu ştiu cum. Nu e normal să se denumeasă şi alţii cu derivate din acest cuvânt", a spus deputatul PNL Mircea Dolha.

 

Amendamentul depus de cei doi deputaţi are următorul cuprins: "Cu exepţia minorităţilor care au rădăcini comune atestate ştiinţific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român, derivate ale acestuia sau sonorităţi asemănătoare, care pot crea confuzie, inducând o falsă origine română".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ