Dragnea spune că nu va fi reabilitat de proiectul de Cod administrativ

| 14 iul, 18:02

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat vineri că, și în cazul în care va fi aprobat proiectul de Cod administrativ, acesta nu se referă la el.

"A explicat și ministrul Justiției. Cred că a explicat foarte bine, deci nu se referă la mine, bănuiesc că am ajuns la concluzia asta că, dacă va fi aprobat acest proiect, care va urma să ajungă în Parlament probabil prin toamnă, nu se referă la mine. Nu am niciun fel de reabilitare, deci nu pot să mă calific pentru asta. A fost pus pe site de Guvernul Cioloș (proiectul — n.r.). Or fi fost completări, dar nu în cazul ăsta", a precizat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că, și dacă proiectul de Cod administrativ nu prevedea excepția referitoare la posibilitatea ca persoanele condamnate, dar reabilitate să poată face parte din Guvern, efectul juridic era "absolut același", deoarece în Codul penal sunt mai multe texte care se referă la reabilitare.

Tudorel Toader a oferit explicații, miercuri, în legătură cu proiectul de Cod administrativ, care prevede posibilitatea ca o persoană condamnată penal să poată deveni membru al Guvernului, dacă a fost reabilitată.

"În proiectul de act normativ se prevede acea sintagmă a posibilității de a deveni membru al Guvernului pentru persoanele care au fost condamnate, dacă ulterior au fost reabilitate. Înțeleg eu toată disputa și toată discuția aici se poartă. Putem vorbi foarte mult pe această temă. Vreau să vă spun următorul lucru: sunt în Codul penal mai multe texte de lege care se referă la reabilitare. Avem o reabilitare de drept și avem o reabilitare judecătorească. Reabilitarea de drept survine la împlinirea termenului prevăzut de Cod, reabilitarea judecătorească presupune o acțiune formulată de titular, cel care are beneficiul potențial al actului de reabilitare. Părerea mea este următoarea: și dacă proiectul de act normativ nu prevedea acea excepție, efectul era absolut același, pentru că, dacă nu se prevedea excepția persoanelor reabilitate, efectul juridic era absolut același, pentru că noi, în România și în sistemele juridice în general, avem două mari categorii de fapte după gravitatea lor. Fapte care sunt prescriptibile și fapte care sunt imprescriptibile. Cele imprescriptibile sunt cele contra păcii și omenirii. Cele prescriptibile sunt toate celelalte infracțiuni", a spus Toader.

Declarația ministrului Justiției a venit după ce USR a anunțat că, prin modificările aduse de proiectul de Cod administrativ, condamnații penal pot fi membri ai Executivului, dacă sunt reabilitați, iar în acest fel "o schemă instituțională de amploare a fost pusă în mișcare" pentru ca președintele PSD, Liviu Dragnea, să fie prim-ministru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ