Dumbravă: Curtea Constituţională dă lecţii magistraţilor despre evaluarea probelor, ceea ce este nepermis

| 18 mar, 19:47

Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat vineri, la Oradea, că în rândul judecătorilor din penal, de la toate curţile de apel, este "o mare frământare" în legătură cu recenta decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR), el acuzând faptul că prin aceasta se dau lecţii magistraţilor cum să evalueze probele, ceea ce este "nepermis" şi forţează limitele Legii fundamentale.

'Noi ne confruntăm, din păcate, şi cu alte probleme care afectează activitatea noastră, dincolo de lipsa de personal, de sedii necorespunzătoare, nu e cazul astăzi la Oradea, ne confruntăm cu situaţii care nu depind de noi. Şi mă refer la eternele decizii ale Curţii Constituţionale. Este opinia mea, nu neapărat asumată în Consiliul Superior al Magistraturii, dar e o mare frământare în corpul magistraţilor astăzi cu referire la acea decizie dată săptămâna trecută de Curtea Constituţională', a declarat, în conferinţă de presă, Horaţius Dumbravă. 

Membrul CSM a subliniat că pe fond trebuie să se respecte decizia Curţii Constituţionale, dar consideră că aceasta a forţat limitele Constituţiei. 

'Eu, personal, nu pot să nu remarc cum Curtea Constituţională a forţat limitele Constituţiei României, cum Curtea Constituţională dă lecţii cum trebuie să fie judecată o cauză de către instanţele judecătoreşti. Ba, mai mult, un judecător al CC îşi permite să dea lecţii instanţelor şi judecătorilor cum ar trebui apreciate probele, când ar trebui probele, de ce ar fi trebuit apreciate probele, într-un fel sau altfel. Este nepermis ceea ce se întâmplă, eu sper ca în acest moment CC să-şi realizeze dimensiunile sale constituţionale şi să lase instanţele judecătoreşti ca pe parcursul logic al Constituţiei să îşi creeze o practică judiciară unitară', a subliniat Dumbravă. 

El a mai afirmat că, în prezent, toate colectivele de judecători din penal, de la toate curţile de apel, discută 'această mai mult decât discutabilă' decizie a Curţii Constituţionale şi, probabil, în urma acestor discuţii se va ajunge la anumite concluzii ce vor fi aplicate în sălile de judecată. 

Curtea Constituţională a României a precizat, în motivarea publicată pe 9 martie, că decizia privind supravegherea tehnică se va aplica dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată, nu cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ