E foarte cald? Uite ce alimente te răcoresc

| 05 iul, 2014

Caldură mare. Cand vine vorba de alimente, nu temperatura masurata in grade Celsius este importanta, ci efectul de racire sau de incalzire pe care acestea il au asupra metabolismului.

Dieta. Conform acestei teorii, exista cinci tipuri de alimente: fierbinti, calde, neutre, racoroase sau reci, iar aceste calitati ale lor n-au absolut nicio legatura cu efectul tactil, ci cu faptul ca, dupa ce le digeram, simtim ca ne racoresc sau, dimpotriva, ne incalzesc.

Spre exemplu, dupa o masa bogata in oua, iaurt, ovaz, carne, castraveti, rosii sau dovleac, vom constata ca ni s-a facut cald, desi temperatura ambientului a ramas aceeasi. Ca sa ne simtim confortabil la peste 30 de grade Celsius, condimentele precum cimbrisorul, ghimbirul, scortisoara si piperul trebuie rezervate retetelor de iarna, iar sarea folosita cu zgarcenie.

Fructe si legume "fierbinti"
Desi cand este cald suntem sfatuiti sa ne infruptam mai degraba cu fructe si legume proaspete, multe dintre acestea, cum ar fi afinele, varza, ceapa, merele, gutuile, prazul si morcovii, au efect invers celui asteptat, ele facand parte din categoria alimentelor care induc senzatia de cald.

Racoare comestibila

Cei rai de caldura e bine sa retina urmatoarea lista de alimente, numai bune de introdus in meniul zilelor de vara:

Infuzia de menta
Daca bei apa rece ca gheata, te poti alege cel mult cu un guturai, dar nu vei simti ca scapi de caldura. Medicii recomanda, mai degraba, ceaiul caldut, iar dintre toate tipurile de infuzii, menta are efectul racoros cel mai rapid.

Pepenele galben
Regleaza temperatura corpului, contine potasiu si betacaroten, cu efect antiimbatranire, iar parfumul lui ispititor creeaza o senzatie de rasfat si bunadispozitie.

Branza de vaci
E prietenoasa cu silueta, se digera usor, iar calitatile ei de aliment "rece" o recomanda ca ingredient in retetele de incercat cand aerul dogoreste.

Porumbul

Daca mori de cald, rontaie fara grija o bucata de porumb fiert. E hranitor, tine de foame si-ti asigura necesarul de fibre. Pentru un gust rafinat, adauga porumb in salatele tale preferate.

Citronada
Un deliciu din lamai proaspat stoarse, apa nu foarte rece si un strop de miere iti poate insoti si racori momentele de relaxare.

Friptura tine de cald
Temperatura alimentelor e influentata si de metoda de a gati folosita. Astfel, fierberea in aburi duce la preparate de tip racoros, pe cand frigerea pe gratar (foarte populara pe timpul verii) are un efect "fierbinte", deci gandeste-te si la acest aspect inainte de a programa, pe canicula, o iesire la iarba verde si un barbeque.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ