Economiștii Mediafax adună mere cu pere și le dă scădere

| 08 oct, 2014

Calculul economiștilor de la Mediafax raportat la prognoza Fondului Monetar Internațional privind economia României iese pe minus, deși adunarea dă întotdeauna un rezultat pozitiv. Manipularea și dezinformarea opiniei publice par a fi dezideratul redacţiei amintite.

Ecuația făcută de cei de la Mediafax a avut la bază termeni profund greșit. Economiștii Mediafax au comparat Raportul FMI cu un comunicat din luna iunie a anului în curs și nu cu precedentul raport din aprilie, așa cum era normal. Prognoza Fondului Monetar Internațional este doar cea realizată în luna aprilie, modificată în contextul actual în creștere pentru România și nu în scădere.

Potrivit raportului World Economic Outlook, dat publicității de instituția financiară internațională, FMI a revizuit în creștere la 2,4% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României pentru anul 2014. Iar în raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creștere de 2,2% pentru economia românească.

Drept pentru care, estimările privind avansul economiei românești în 2014 în prognoza Fondului Monetar Internațional se află pe o pantă ascendentă. Rezultatul României, încă de anul trecut, a fost unul foarte bun, unde economia românească a înregistrat un avans de 3,5%, ceea ce a reprezentat cea mai ridicată rată de creștere din Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, în prognoza din această toamnă, FMI a lăsat nemodificată estimarea pentru 2015, când România ar urma să înregistreze un avans al Produsului Intern Brut de 2,5%. Mai mult, instituția internațională a revizuit în scădere estimările privind evoluția prețurilor de consum în România, acestea urmând să crească cu 1,5% în 2014, față de estimările din primăvară, care indicau o creștere de 2,2%.

Totodată, Banca Națională a României a stabilit o țintă de inflație de 2,5% plus/ minus un punct procentual. Iar în ceea ce privește rata șomajului, FMI a extimat pentru România o scădere în 2014, până la 7,2% de la 7,3% în 2013, urmând ca și anul viitor să aibă loc o scădere similară, până la 7,1%.

Așadar, chiar dacă economiștii Mediafax promovează dezastrul unei economii pe minus - Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o relansare a economiei mondiale în 2015, grație unei creșteri de 3,8%. După un avans al economiei de 3% la nivel global în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,3% în acest an, conform prognozei realizate de FMI la nivel global.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ