Economia le produce o surpriză celor din ACL

| 11 noi, 2014

În ciuda propagandei ACL și a candidatului său la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, care anunțau intrarea economiei românești în recesiune, datele preliminare pentru trimestrul al treilea arată o cu totul altă realitate. Datele parțiale din trimestrul trei anunță o creștere economică, ceea ce va confirma o dată în plus măsurile implementate de guvernul condus de Victor Ponta.

Cu toate că mai sunt câteva zile până la anunțul oficial al Institutului Național de Statistică cu privire la evoluția economiei românești pe cel de al treilea trimestru, datele din luna septembrie vin să anticipeze o creștere a PIB.

Primul semnal cu privire la evoluția pozitivă a economiei țării noastre a fost furnizat de raportul Comisiei Europeane prin intermediul căruia a fost anuțată reluarea creșterii economice în trimestrul al treilea. Conform specialiștilor de la Bruxelles, PIB-ul României a crescut în perioada iulie-septembrie cu 1% față de trimestrul anterior, ceea ce conform terminologiei comunitare înseamnă că economia țării noastre va ieși din recesiunea tehnică.

De altfel, Executivul european a prognozat pentru acest an o creștere economică de 2%. Predicțiile economice ale Comisiei se bazează pe buna evoluție a consumului intern și a exporturilor, care au reprezentat în acest an principalul motor al creșterii economice. În cel de al doilea semestru din 2014, executivul de la Bruxelles prevede îmbunătăţirea consumului ca urmare a creșterii încrederii populației în revenirea economică şi a majorării veniturilor. Totodată, pe fondul relansării economice a zonei euro, Comisia preconizează creșterea PIB în 2015 cu 2,4% și în 2016 cu 2,8%.

Citeşte şi: Lovitura de imagine pe care o pregăteşte Klaus Iohannis. Cum sunt implicaţi Băsescu şi Udrea


Pe lângă prognoza furnizată de Comisia Europeană, datele furnizate de INS arată că pentru luna septembrie economia României dă semne de revenire după ce în primele două trimestre ale anului majorarea PIB a fost una mai mică decât cea din ultimul trimestru al anului 2013.

Avântul economic pe care îl cunoaște țara noastră în luna septembrie este datorat creșterii producției industriale, exporturilor și majorării consumului intern. Deși în luna august a fost înregistrat o diminuare a producției industriale datorită sezonului vacanțelor, în luna septembrie manufacturarea de bunuri a atins o creștere de 6,1%, față de aceeași lună din anul trecut, pe serie brută, și de 4,9% pe serie ajustată. Pe de altă parte, producţia industrială a crescut în luna septembrie cu 2,4% faţă de august, evoluţia fiind determinată de altfel de ascensiunea ramurii prelucrătoare. Astfel, ca urmare a ultimelor evoluții economice, producția industrială în ultimele nouă luni a făcut un salt de 7,4% ca serie brută faţă de aceeaşi perioada similară a anului trecut.

Citeşte şi: La cum arată opinia publică, Ponta e deja președinte


În ultimii ani exportul a constituit motorul de bază al creșterii economice, înregistrând valori importante an de an. În luna septembrie exporturile au crescut cu 10,2%, la un maxim istoric de 4,9 miliarde de euro. Majorarea valorii produselor vândute în afara țării s-a datorat în principal anului agricol bun și creșterii producției industiale. De altfel, un important rol în avansul exporturilor l-au avut creșterea vânzărilor în Uniunea Europeana, cu 13,7% comparativ cu perioada similară a anului 2014.

Începând cu acest an, pe lângă exporturi și producția industrială, în sprijinul creșterii economice a intervenit și majorarea consumului. În luna septembrie, datele publicate de experții în statistică de la INS au arătat o majorare a cifrei de afaceri din comerț cu 6,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, pe serie brută. Creșterea consumului în luna septembrie, precum și în celelalte luni ale anului s-a datorat majorării veniturilor și menținerii inflației la un nivel scăzut. De altfel, rata anuală a inflaţiei în ultimii doi ani a atins minime istorice, ajungând în luna septembrie la 1,54%, după ce în lunile anterioare s-a aflat sub 1%.

Așadar, în ciuda propagandei ACL și a candidatului său la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, care anunțau intrarea economiei românești în recesiune, datele preliminare pentru trimestrul al treilea arată o cu totul altă realitate. Datele parțiale din trimestrul trei anunță o creștere economică, ceea ce va confirma o dată în plus măsurile implementate de guvernul condus de Victor Ponta.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 noi, 2014
Petru
Parca nu mai vrem un presedinte care se amesteca in treburile guvernului (vezi Basescu).
Avem alegeri pt. prim-ministru?

Marian Dumitrache - iesirea din recesiune se face tot cu crestere pe doua trimestre (nu unnul cum ne spui tu).
11 noi, 2014
Liviu
Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ