Economia României depășește nivelul dinaintea crizei

| 18 apr, 2014

Specialiștii arată că România va avea în continuare una dintre cele mai rapide creșteri din rândul țărilor UE, susţinută de o revenire a cererii interne și a cheltuielilor de consum. Nivelul salarizării va crește, urmând linia deja trasată în 2014, când veniturile au crescut în medie cu 5% pentru angajați și de circa 30% pentru românii care lucrează în agricultură.

Vești foarte bune pentru economia românească în 2014, din mai multe surse de specialitate. Conform prognozelor realizate de Erste Bank și Business Monitor International (BMI), PIB-ul României ar putea depăşi în 2014 nivelul record din 2008, determinând redresarea economică a țării să urmeze un trend ascendent stabil.

Specialiștii arată că România va avea în continuare una dintre cele mai rapide creșteri din rândul țărilor UE, susţinută de o revenire a cererii interne și a cheltuielilor de consum. Nivelul salarizării va crește, urmând linia deja trasată în 2014, când veniturile au crescut în medie cu 5% pentru angajați și de circa 30% pentru românii care lucrează în agricultură.

Indicatorii macroeconomici pozitivi, au semnalat faptul că economia va creşte mai rapid în primul trimestru decât o arătau estimările iniţiale. Prognoza de creștere economică pentru anul acesta tinde spre 3%, cu o influență puternică venind din partea evoluției din industrie și exporturi. Creşterea ar urma să urce uşor în următorii ani, la 3,3% în 2015 şi 3,5% în 2016.

Producția industrială cel mai probabil va depăși o rată de expansiune de 7,4% pentru anul acesta, stabilizându-se la 5% în anii următori. Pentru 2014 este prognozată o creștere a producției de automobile 9,1%, urmând un trend stabil de 10% în perioada 2015-2018. Totodată, deficitul de import-export va continua să rămână la un nivel mic, de circa 2,5% din PIB.

Guvernul ar putea continua să manifeste o tendinţă mai pronunţată spre cheltuieli sociale, în timp ce investiţiile ar putea reveni în teritoriu pozitiv doar dacă intrările de fonduri europene continuă să crească şi unele proiecte publice de investiţii anunţate deja vor fi lansate. România se află în acest moment în căutarea unei poziționări ce îi va permite să atragă investiții străine directe în următorii câțiva ani.

Economia țării a parcurs un drum lung în ultimul deceniu, cu PIB-ul pe cap de locuitor în creștere de aproape patru ori între 1998 și 2008, cu indicatorii pentru șomaj și inflație în scădere (atingând în acest moment cote minime) - toate acestea în timp ce deficitul fiscal a fost controlat cu atenție și datoria publică a fost menținută la un nivel sub media regională.

Există un potențial semnificativ de creștere, ca urmare a costurilor forței de muncă competitive, stabilitatea politică și potențialul de creșteri mari în capacitatea de producție.

Erste Bank este o bancă austriacă, cu sediul la Viena. Având peste 53.000 de angajați, Erste Bank este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală, având peste 16 milioane de clienți în aproape în 8 țări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croația, Serbia și Ucraina). La data de 31 Martie 2008, totalul activelor băncii era de 204,5 miliarde de euro.

Business Monitor International este o companie londoneză de analiză macroeconomică, de risc politic, concentrată pe evoluțiile piețelor, industriilor – companiilor și țărilor. Are clienți din peste 140 de țări la nivel mondial, printre care jumătate dintre companiile Global Fortune 500.


Tag-uri: Erste Bank, Guvern, pib
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 apr, 2014
ionut ceplaliga
se spunea, ca economia inainte de criza "duduia"...de la cele 4-5 dudui ale lui Tariceanu,probabil...
acum cum se zice?
"pontaieste"?
18 apr, 2014
lol
"Are clienți din peste 140 de țări la nivel mondial, printre care jumătate dintre companiile Global Fortune 500"
ai spus tot....clientul Romania plateste,baietii de BM fac analiza cum ii place beneficiarului..
este ca si la sondajele facute de institutele lui Palada,Sultanescu,Dancu...cine-l comanda mai primeste procente in plus
sau ca la carciuma:platesti si iti canta melodia preferata

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ