Efectele reducerii TVA – economice, sociale şi politice

| 08 apr, 20:06

Reducerea TVA la toate alimentele + serviciile de alimentaţie publică şi băuturile non-alcoolice cu 15 procente este ştirea momentului. Măsura va intra în vigoare de la 1 iunie, conform deciziei Guvernului Ponta.

Efectele economice

Specialiştii preconizează o creştere a gradului de colectare prin eliminarea unei bune părţi a evaziunii fiscale care s-a perpetuat în domeniul alimentar şi HORECA în ultimii ani. Cele mai mari încasări din TVA provin din producţia şi comercializarea de produse alimentare, ceea ce rezultă şi într-o evaziune considerabilă în domeniul alimentar. Primul efect previzionat în economie este creşterea consumului, dublată de o intrare în economia albă a tranzacţiilor care se fac la negru astăzi, pe fondul taxării mari a statului.

Măsura este sustenabilă. Economic şi macro-financiar, Guvernul spune că suntem stabili. Creşterea încasărilor la bugetul de stat pe primele luni a depăşit previzionărilie. Campania foarte activă a ANAF a adus la bugetul de stat 3,3 mld de lei, suplimentar faţă de planul prevăzut. În perspectivă, economia ar trebui să beneficieze şi de creşterea locurilor de muncă fiscalizate în agricultură şi producţie alimentară ca urmare a reducerii costurilor care afectează într-un fel sau altul produsul final.

Citeşte şi: TVA la alimente scade la 9% de la 1 iunie. "E o măsură pe care o vor resimți în special cei cu venituri mici"

Efecte sociale

Pentru că tot am vorbit de preţuri, previziunile specialiştilor spun că din momentul în care TVA va fi scăzut la alimente, românii vor beneficia de scăderi de preţuri între 10 şi 15%. Experienţa reducerii TVA pe tot lanţul de panificaţie ne-a arătat că preţurile au scăzut cu 11% după 3 luni în care taxa pe valoarea adăugată a scăzut cu cele 15 procente.

Exemplul concludent: un pensionar cu pensia medie de 886 de lei pe luna va economisi 46 lei  pe lună, adică plus 5,3% putere de cumparare (dacă adăugăm la economie şi reducerea preţurilor la medicamente). Pentru un pensionar cu pensia minimă de 400 lei, economia va fi de 33 lei/lună adica plus 8,3% putere de cumparare (la fel, adăugând reducerea preţurilor la medicamente).

Citeşte şi: DAN ŞUCU, Mobexpert, despre reducerea TVA: Sperăm să se continue cu politica de relaxare

Efecte politice

Aici este un capitol puţin mai complicat. Reducerea TVA sau a fiscalităţii în general a fost prezentă în toate programele electorale (aproape fără excepţie) din ultimii 10 ani. Nu numai că până acum nu a fost niciodată pusă în practică dar în 2010, România a experimentat o creşterea a cotei generale de TVA la 24%, peste noapte.

Puşi în faţa unei măsuri pozitive pentru toată România, indiferent de diviziunile sociale sau ideologice (şi liberalii şi socialiştii se hrănesc zilnic, din ce ştim), liberalii au ieşit la atac. Predoiu a gângurit ceva despre lipsa de pregătire a măsurii de reducere a TVA, de parcă românii agenţi economici şi consumatori nu sunt pregătiţi să plătească mai puţine taxe. Nu există nici o procedură diferită pentru plătitorul de taxe în ceea ce priveşte reducerea TVA. Şi înainte, şi după 1 iunie românii vor cumpăra aceleaşi produce alimentare, vor frecventa aceleaşi restaurante, doar că vor plăti în medie cu 15% mai puţin pe consumaţie, ce trebuie pregătit aici nu ştim.

Din punct de vedere instituţional măsura nu mai poate fi oprită, din punct de vedere politic este o idioţenie să spui că nu eşti de acord să plăteşti mai puţin cu 15% pe un kg de carne, mai ales când pe undeva pe la jumătate din venitul tău se duce pe mâncare.

Deficitul bugetar este din nou un subiect caduc. Fiecare scădere de taxe a dus în primul an de la aplicare la o creștere considerabilă a veniturilor la bugetul de stat (cel puţin aşa s-a întâmplat cu implementarea cotei unice de 16%).

PNL rămâne în offside, nereuşind să schimbe agenda pe un subiect care să le convină şi nici măcar acum nu dau dovadă de o doză de maturitate în a accepta că în sfârşit în România se ia o măsură bună la Guvernare indiferent că guvernul care a implementat-o se numeşte Ponta.

Citeşte şi: Cu cât cresc veniturile românilor după scăderea TVA

În ultimul rând, sunt voci, ce-i drept timide, care reclamă un nou set de măsuri electorale. Nimic mai fals, anul acesta nu sunt alegeri şi în mod cert până la anul românii se vor obişnui cu preţurile reduse şi efectul electoral va fi nul. Dacă PSD ar fi vrut să capitalizeze electoral pe o astfel de măsură ar fi promis-o cu o săptămână înainte de alegerile locale. În cazul de faţă nu se poate vorbi de aşa ceva.

Reducerea TVA este o lovitură în plex pentru PNL, pentru că nu a ştiut să ţină garda sus. Dacă ar fi cerut şi mai activ reducerea taxelor cu puţină vreme în urmă, s-ar fi putut plasa pe partea corectă a tranșeelor. În cazul de faţă, PNL este un partid care nu are ce să promită şi nici credibilitatea să o facă, pentru simplul fapt că lucrurile merg bine.

În acest moment, inclusiv la nivel politic România are nevoie de optimism. Reducerea TVA este întâmpinată cu entuziasm pe toată plaja economiştilor de stânga sau de dreapta şi inclusiv de toate asociaţiile de producători care ştiu că intrăm într-o perioadă de normalitate.

Indiferent care va fi rezultatul alegerilor care vor urma la anul, România a câştigat deja un sistem fiscal mai corect, mai echitabil şi mai clar decât a avut până acum. Dacă se va continua şi lupta împotriva evaziunii fiscale, apropo un alt subiect sensibil pentru Opoziţie care este pusă în situaţia să apere evazioniştii, atunci nu putem decât să spunem jos pălăria unei generaţii de guvernanţi care a arătat că se poate dacă vrei cu adevărat să schimbi lucrurile în România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 apr, 12:24
Robert Georgescu
Dle Ciprian,te asteptam la casieria PSD,de la Obedient.Info
se dau ajutoarele de subzistenta pentru propagandisti pupincuristi
pofta buna si Paste fericit
ps:noi o consideram o investitie,lucru din ce in ce mai rar in conditiile aplicarii noului Cod Fiscal
16 apr, 10:00
herodot1
După ce DNA-ul termină curăţenia, aveţi şanse să-mi câştigaţi simpatia dacă veţi recunoaşte că PSD conduce bine ţara şi le veţi mulţumi că aplică cu succes doctrina liberală. Pe mine mă interesează mai puţin cum se numeşte partidul care guvernează ci rezultatul guvernării. Ştiu că dv., din dorinţa de a ridica ţara pe noi culmi de progres şi civilizaţie, visaţi să ajungeţi la guvernare imediat şi prin orice mijloace dar, credeţi-mă, eu nu sunt interesat, deocamdată. Vă sfătuiesc să aşteptaţi momentul prielnic. Mai degrabă faceţi o ofertă de pace şi colaborare.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ