Efectul Kovesi în România. Noi parchete și tribunale își întrerup activitatea. Ce spune Dăncilă

| 28 feb, 12:17

Votul pro-Kovesi de la Bruxelles le dă aripi și magistraților din România. 21 de tribunale și 30 de parchete din țară protestează și asigură doar urgențele.

Tribunalul București, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dar și procurorii din judecătoria sectorului 4 și judecătoria sectorului 1 au decis să se alăture revoltei instanțelor din țară față de OUG7 din acest an. La întoarcerea pe aeroportul de la București, Kovesi a declarat că vot primit de ea reprezintă un mesaj de încredere "pentru toţi procurorii şi judecătorii care lucrează sub presiune".

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au decis miercuri să îşi suspende activitatea până la data de 8 martie, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7 pe legile Justiţiei.

Potrivit unui comunicat remis miercuri, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a întrunit miercuri şi a decis suspendarea activităţii, cu excepţia cazurilor urgente, în intervalul 08,00 - 10,00, până la 8 martie, precum şi prelungirea măsurii suspendării activităţii nemijlocite cu publicul până la aceeaşi dată.

De asemenea, procurorii de la Parchetul Capitalei au hotărât să susţină demersul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea OUG 7.

În plus, procurorii solicită ca titularii îndreptăţiţi să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la existenţa un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, ca legiuitor delegat, şi autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG 7 pun Ministerul Public în imposibilitate să îşi exercite atribuţiile constituţionale.

Totodată, procurorii se delimitează de punctele de vedere exprimate în acest context de Asociaţia Procurorilor din România şi de Asociaţia Magistraţilor din România.

Reacţia vine după ce Asociaţia Procurorilor din România, condusă de Elena Iordache, a dat luni un comunicat de presă prin care îşi exprimă susţinerea pentru OUG 7/2019, motivând că această ordonanţă cuprinde dispoziţii legale care răspund solicitărilor magistraţilor privind reglementarea condiţiilor de admitere în profesie şi pune în aplicare decizii ale Curţii Constituţionale.

Magistrații anunță un mare protest

Magistrații vor să iasă din nou în stradă. Anunțul a fost făcut de judecătorul Cristi Danileț. El preconizează că marele protest va fi peste două zile.

Între timp, Tribunalul București, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dar și procurorii din judecătoria sectorului 4 și judecătoria sectorului 1 au decis să se alăture revoltei instanțelor din țară față de ordonanța de urgență.

Instituțiile își vor suspenda activitatea câte o oră în fiecare zi până pe 8 martie, excepție va face judecătoria sectorului 1 unde perioada va fi una mult mai mare.

De altfel Președinta Instanței Supreme, Cristina Tarcea, doi vicepreședinți și peste 50 de judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție au semnat o scrisoare de protest față de ordonanța care modifică legile Justiției.

Ce spune premierul Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă nu dă înapoi: Justiția nu se negociază, a spus premierul în ședința de guvern. Tot ea i-a rugat pe miniștri să consulte toate părțile înainte să ia măsuri drastice.

La începutul ședinței de guvern de azi, Viorica Dăncilă a somat miniștrii din cabinetul său să se consulte cu cei afectați înainte de a da OUG.

"Așa cum știți, am început săptămâna cu consultări cu asociațiile de magistrați și ministrul Justiției pe OUG 7. Trebuie să se știe că am transmis invitația și DNA și DIICOT pentru că este de datoria primului ministru să discute cu toate părțile implicate. Nu a fost vorba despre o negociere așa cum au încercat unii să speculeze în spațiul public pentru că independența justiției și respectarea legii nu se negociază. Au fost discuții pentru identificarea celor mai bune soluții pentru respectarea drepturilor cetățenilor, a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

Kovesi: Este un vot pentru toţi procurorii şi judecătorii care lucrează sub presiune

Laura Codruța Kovesi a revenit în țară de la Bruxelles, acolo unde a ieșit câştigătoare la votul din Comisia LIBE pentru postul de procuror-şef european. Kovesi a transmis că votul primit nu a fost doar pentru ea, ci pentru întreg sistemul de justiție din România și pentru lupta împotriva corupției.

Laura Codruța Kovesi a fost întâmpinată de zeci de jurnaliști la Aeroportul Henri Coandă din București

"Sunt onorata de acest vot. Nu am avut sprijinul guvernului de la Bucuresti, nu l-am cerut si nici nu l-am asteptat", a spus Laura Kovesi.

"Vreau sa spun ca a fost un vot nu doar pentru mine, ci pentru sistemul de justitie din Romania. Acest vot este pentru toţi cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta cu corupţia şi au susţinut statul de drept, este un vot pentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune", a declarat Laura Codruţa Kovesi la sosirea de la Bruxelles.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ