Șeful Salvamont Sibiu: Evacuarea turiștilor cu elicopterele de la Bâlea Lac, o premieră în această situație

| 20 ian, 15:50

Operațiunea de miercuri, de la Bâlea Lac, de evacuare a 72 de turiști cu trei elicoptere, este una fără precedent în județul Sibiu, fiind vorba totodată și de cel mai mare număr de turiști care au fost evacuați vreodată cu elicopterul, fără să fie răniți, din zona montană a județului, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian David, șeful Salvamont Sibiu.

Evacuarea cu snowmobile era imposibilă, susține Șeful Salvamont, în condițiile în care erau 34 de copii, chiar și un copil mic, iar majoritatea turiștilor evacuați nu erau echipați pentru o asemenea evacuare, iar afară sunt minus 15 grade, la Bâlea.

"Am solicitat elicopter, pentru că evacuarea terestră ar fi fost o problemă la minus 15 grade, cu oameni cu copii, cu tineri care nu sunt echipați corespunzător pentru o excursie de genul acesta, nu puteam să-i ducem prin zăpadă ore întregi. Nu se putea face evacuare cu snowmobile. Până acum nu s-a mai cerut evacuarea cu elicopterul pentru că s-a stricat telecabina de la Bâlea", a precizat Adrian David.

Cei 72 de turiști de la Bâlea Lac au fost evacuați cu trei elicoptere, din care unul privat, aparținând unui patron din Brașov. Alți patru turiști israelieni au fost evacuați marți noaptea, cu snowmobilele, de o angajații unei firme care deține snowmobile, din Sibiu. Aceștia se grăbeau să prindă o cursă aeriană de pe Aeroportul Internațional din Sibiu.

Potrivit acestuia, în 2010 a mai avut loc o evacuare cu elicopterul a 40 de turiști, de la Cabana Negoiu, dar atunci era vară și plouase atât de mult, încât drumul de acces de la cabană era impracticabil, fiind stricat de viitură.

"Am făcut o evacuare cu elicopterele în 2010, de la Cabana Negoiu, când s-au produs niște viituri care au distrus drumul. Atunci am evacuat vreo 40 de turiști, însă acolo situația nu era în munte, în zona de potecă, drumul a fost spălat și era imposibil de traversat în ziua respectivă", a spus Adrian David.

Salvamontiștii sibieni mai solicită să se trimită la Bâlea Lac, elicopterul, doar atunci când sunt avalanșe sau turiști grav accidentați pe munte și este nevoie urgentă să ajungă la ei și nu pot altfel.

"Mai sunt situații când solicităm elicopterele la avalanșe și e nevoie de transportarea echipelor de salvare în munte, cel mai repede se face cu elicopterul", a mai precizat Adrian David.

Nici la această oră, telecabina de la Bâlea Lac nu a fost reparată și se lucrează la înlocuirea unei piese de la motorul principal. "Motorul de rezervă nu este afectat, însă acesta nu se poate folosi decât dacă există turiști blocați în telecabină, pe traseu", a explicat pentru AGERPRES, Ioan Rufa, specialist în transportul pe cablu din Brașov. Patronul firmei care deține telecabina de la Bâlea, Leo Klingeis a efectuat deja două curse cu snowmobilul, de la Bâlea Lac la Cascada Bâlea, încercând să transporte piese care să ajute la reparație, a declarat pentru AGERPRES, Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a Complexului de Gheață de la Bâlea Lac.

La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 90 de centimetri și există un risc de gradul doi de producere de avalanșe, ceea ce înseamnă un grad moderat, potrivit meteorologilor. În aceste condiții, salvamontiștii nu recomandă nimănui să se aventureze pe schiuri sau cu snowmobilul de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă.

Din zona turistică Bâlea Lac nu se poate coborî iarna decât numai cu telecabina. Transfăgărășanul este închis, fiind acoperit de un strat de câțiva metri de zăpadă și există pericol de avalanșe și căderi de stânci.

Zona turistică Bâlea este căutată de foarte mulți turiști români și străini, îndeosebi britanici, pentru că aici e singurul loc din România și printre puținele din Europa, unde există construcții de gheață: Hotelul de Gheață și patru iglu-uri.

Deocamdată, la Bâlea Lac mai sunt cu aproximație 50 de persoane: 24 de salvamontiști, în jur de 20 de cabanieri și angajați ai Hotelului de Gheață, doi jandarmi montani și doi meteorologi de la Stația Meteo. Cabanierii, salvamontiștii, meteorologii și jandarmii montani nu pot coborî de pe munte, până nu se repară telecabina. Nicio persoană aflată sus pe munte nu este în pericol, potrivit surselor oficiale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ