UPDATE Epava planorului PRĂBUŞIT în luna august, descoperită în munţi lângă Braşov. Reacția lui Raed Arafat

| 22 noi, 10:21

Epava planorului dispărut la începutul lunii august a fost găsită, sâmbătă, în zona Muchia Cheii, situată între Cabana Postăvaru și orașul Râșnov. Secretarul de stat in Ministerul de Interne Raed Arafat spune ca a avertizat inca de atunci ca echipele de cautare ar putea trece pe langa epava fara sa o vada, din cauza ca zona era impadurita si foarte deasa. Duminica, zeci de specialiști fac cercetări la locul prăbușirii planorului.

UPDATE Cadavrul pilotului Mircea Crăciun, care s-a prăbuşit cu planorul în urmă cu aproape patru luni, în Masivul Postăvarul, a fost ridicat de către anchetatori şi transportat la Serviciul de Medicină Legală Braşov, urmând ca epava planorului să fie luată din zona respectivă în cursul zilei de luni.

UPDATE Cercetările efectuate de specialiști la locul prăbușirii planorului dispărut la începutul lunii august s-au încheiat.

"Am fost informat că cercetările la locul prăbușirii aparatului de zbor s-au încheiat în jurul orei 13,00, urmând ca rămășițele cadavrului să fie coborâte de pe munte și transportate la Serviciul de Medicină Legală Brașov. În ceea ce privește epava planorului, aceasta va fi coborâtă luni cu elicopterul, pentru că este nevoie de o defrișare a pădurii pe câțiva metri, pentru a permite efectuarea manevrelor de către pilotul elicopterului. La fața locului au fost prezenți duminică și membrii familiei pilotului, care au fost ajutați să urce până în zona Muchia Cheii, o zonă foarte dificilă, unde se ajunge cu dificultate", a precizat prefectul.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Brașov, Ciprian Aldea, a declarat că toți specialiștii care s-au deplasat în zonă pentru cercetări vor coborî la sediul Poliției din Poiana Brașov cu ajutorul unor mașini de teren, care îi așteaptă în vârful Masivului Postăvarul.

UPDATE Reprezentanți ai Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), procurori, criminaliști, polițiști și jandarmi se află duminică în zona în care a fost găsită epava planorului dispărut la începutul lunii august pentru a stabili cauzele prăbușirii acestuia, a declarat, duminică, prefectul județului Brașov, Mihai Mohaci.

"Ancheta este coordonată de către procurorul general al Curții de Apel Brașov, Sorin Vasilache. La fața locului s-a deplasat, duminică, o echipă complexă de circa 30 de persoane, care va face cercetările. Părți din cadavrul pilotului găsite în epava planorului vor fi duse la Serviciul de Medicină Legală Brașov pentru autopsie. Tot duminică vor fi ridicate rămășițele planorului, cel mai probabil cu un elicopter, având în vedere greutatea și volumul acestora, dar asta depinde foarte mult de condițiile meteo, deoarece vântul suflă destul de tare în zona montană. Până în acest moment nu s-a stabilit unde vor fi transportate resturile planorului", a afirmat prefectul.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov, Ciprian Aldea a precizat, duminică, că zona în care se află epava planorului a fost securizată și păzită în timpul nopții de jandarmi și așa va rămâne până se vor termina cercetările și vor fi ridicate resturile aparatului de zbor.

Reamintim că epava planorului dispărut în ziua de 6 august și rămășițe ale pilotului Mircea Crăciun, în vârstă de 56 de ani, au fost găsite sâmbătă în zona Muchia Cheii din Masivul Postăvarul de către un turist. Acesta a semnalat epava la Serviciul de Urgență 112, la ora 11,45.

Misiunile de căutare a pilotului și planorului au durat mai bine de o lună, fiind implicați jandarmi montani, salvamontiști, pădurari, polițiști, voluntari și chiar membri ai familiei pilotului. Căutările au fost efectuate pe diverse trasee montane din județul Brașov, cât și în județele învecinate — Covasna, Harghita, Prahova, Argeș, Bacău, Buzău—, dar fără rezultat.

Pe lângă ATV-uri și șenilate, în căutările efectuate s-au folosit și elicoptere, avioane ale Aeroclubului României, dar și drone performante.

Pilotul Mircea Crăciun era considerat cel mai experimentat pilot român de planor de distanță.

UPDATE Intrebat cum de echipele de cautare nu au gasit in vara planorul disparut in Masivul Postavarul, vazut, sambata dimineata, de un turist care a anuntat autoritatile, aproximativ in aceeasi zona de unde se lansase, Raed Arafat a declarat ca inca de atunci el a avertizat ca echipele de salvamontisti, jandarmi, politisti, alpinisti, puteau trece in apropierea planorului si sa nu-l vada.

"Zona era foarte deasa, cu copaci. Puteau trece in apropierea lui si sa nu-l vada. Ca sa-l fi vazut, ar fi trebuit sa fie chiar langa el, intrucat era o zona foarte deasa", a declarat Arafat.

Secretarul de stat in MAI a precizat ca, din ceea ce i s-a spus acum, dupa gasirea planorului, copacii in zona nu ar fi rupti, iar epava ar fi chiar la limita unei prapastii.

"Reamintesc ca atunci, in august, au fost echipe de toate felurile care au participat la cautari, iar zona asta a fost cautata chiar de mai multe ori", a mai spus Arafat.

La randul sau, prefectul judetului Brasov, Mihai Mohaci, a declarat ca locul unde a fost gasita, sambata, epava planorului disparut in august este la o distanta de circa 10-14 kilometri de Cabana Postavarul, din Poiana Brasov, insa intr-o zona foarte abrupta si impadurita.

Intrebat de ce nu a fost gasit pana acum, cu toate ca nu este la o distanta mare de locul unde a decolat, prefectul a raspuns ca toate actiunile de cautare a planorului au fost coordonate de la Bucuresti.

Echipele de interventie au gasit epava planorului pilotat de Mircea Craciun si disparut in 6 august, in zona Muchia Cheii, din Masivul Postavarul. Echipajele s-au deplasat in zona respectiva dupa ce un turist a anuntat la 112 ca a vazut bucati dintr-un planor, gasind in interiorul epavei cadavrul in stare avansata de descompunere al pilotului Mircea Craciun.

Anterior, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta anunta ca Masivul Postavarul, unde sambata a fost gasita epava planorului disparut in 6 august, a fost inclus de mai multe ori, in cursul verii, in arealul de cautare, intr-o zona care a depasit o mie de hectare, insa aparatul de zbor nu a putut fi identificat atunci din cauza desimii padurii.

Potrivit unui comunicat de presa al IGSU, zona respectiva a fost verificata atat cu forte la sol, inclusiv cu alpinisti, in zonele abrupte, cat si cu elicoptere si drone.

Planorul pilotat de Mircea Craciun a disparut in 6 august, fiind cautat saptamani in sir in mai multe zone din tara, insa fara niciun rezultat.

UPDATE Prefectul județului Brașov, Mihai Mohaci, a confirmat că în zonă s-au găsit și părți din cadavrul pilotului.

"Echipaje ale Jandarmeriei Montane, ISU, Salvamont au ajuns la fața locului, au securizat zona până ce vor ajunge la fața locului procurorii și criminaliștii pentru a preleva probele necesare. Zona este foarte greu accesibilă și probabil că în cel mult o oră vor ajunge la fața locului", a precizat Mohaci.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov, căpitan Ciprian Aldea, a declarat că sâmbătă dimineața au fost primite la 112 două apeluri, unul la 11,42 și un altul la 12,53, cei care au sunat spunând că au văzut planorul și cadavrul și au indicat cu aproximație zona.

Epava este a avionului ultrausor care s-a prabusit pe 6 august, intre Arges si Brasov, fiind dat disparut dupa mai multe cautari esuate. Avionul de mici dimensiuni ar fi decolat de pe aeroportul din Ghimbav si a fost dat disparut, dupa ce s-a constatat ca nu s-a mai intors.

Avionul era pilotat de Mircea Ciobanu, care avea 56 de ani și mii de ore de zbor la activ, fiind considerat unul dintre cei mai experimentați piloți de planoare.

Pe de altă parte, procurorii Parchetului Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu, pe rolul acestei unităţi constituindu-se din data de 6 august un dosar penal cu privire la faptul că planorul, care a decolat fără un plan de zbor, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclubului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 noi, 07:51
Florin Sava
Proiect de viitor
Faci bani de acasa!
Internetul este o inventie minunata! Pe internet gasesti acum acest curs online care te invata pas cu pas, cu multe explicatii, cum faci bani de acasa! Cursul este GRATUIT si te invata cu multe indicatii foarte simple si clare cum faci bani de acasa! Vrei si tu cu seriozitate sa inveti ceva nou si de viitor? Cere imediat informatii mai multe la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ