Eurocampionii – o campanie ratată

| 25 mai, 2014

Campania electorală ce a precedat alegerile de duminică a reprezentat ocazia ideală de a vedea ce concepte noi și-au mai făcut apariția în structurarea mesajelor prin care principalele partide le cer românilor voturile.

Cel mai curajos concept a aparținut Alianței PSD-UNPR-PC, care nu s-a dat la o parte de la o campanie prin care îi îndemna pe români să fie mândrii de țara lor, fără însă a susține un mesaj antieuropean. În schimb, majoritatea partidelor de opoziție au susținut o campanie bună mai degrabă pentru alegeri interne. Pornind de la “Ridicăm România” a celor de la PMP și  “Schimbă-i cu FORȚA” a partidului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, opoziția nu a făcut o treabă bună în a le explica românilor despre ce este vorba în alegerile pentru Parlamentul European.

Însă, cea mai proastă strategie de campanie le-a aparținut liberalilor, care la câteva luni de la ruperea USL au încercat peste noapte să se reinventeze într-un partid de opoziție dinamic, interesat în principal de rezultate. Astfel, tema principală a campaniei dusă de PNL a fost constiutuită din sloganul de inspirație sportivă "EuroCampioni la fapte". Încercarea de alăturare dintre sport și politică s-a văzut cam în toate demersurile de campanie ale liberalilor. De exemplu, lansarea candidaților PNL pentru alegerile europarlamentare a fost realizată într-un eveniment în care Crin Antonescu le-a înmânat acestora o replică a Cupei Liga Campionilor, în timp ce toate materialele promoționale au fost centrate în jurul unui concept vizual de inspirație fotbalistică.

Însă, nimic din ce au încercat liderii PNL nu a putut reduce din senzația că asistăm la o campanie improvizată, centrată în jurul unui mesaj principal care are puțin de a face cu Parlamentul European sau cu problemele românilor. Asta a însemnat în final că nu s-a putut crea în mintea posibililor votanți o legătură între imaginile liberalilor de pe afișe și cursa electorală pentru legislativul comunitar.

De fapt, strategii PNL au încercat probabil să exploateze faptul că în ziua ce preceda alegerile urma să aibă loc pe stadionul Da Luz din Lisabona finala Ligii Campionilor. Nici măcar tema eurocampionilor nu este atât de originală pe cât ar fi vrut cei care au compus mesajele PNL, din moment ce ea fusese anterior utilizată de echipa de fotbal FC Barcelona. Formația catalană a câștigat din 2009 și până în prezent de două ori trofeul Champions League, cea mai importantă competiție adresată cluburilor de fotbal, creându-și în jurul termenului de eurocampioni un brand puternic.

Astfel, devine evident că liberalii s-au gândit să creeze o paralelă între eurocampionii Barcelonei și ei, crezând că se pot baza în final pe o victorie a formație catalane pentru a-și spori propria performanță electorală. Dincolo de complexitatea demersului, întreaga strategie a PNL a fost în final egală cu zero, din moment ce Barcelona nici măcar nu a intrat în finala Ligii Campionilor. PNL-ul a ales o strategie de campanie greșită din toate punctele de vedere și bazată pe o serie de asumpții contrazise, în final, de realitate. Dacă mai adăugăm și problemele de încredere pe care Crin Antonescu și liberalii le-au tot avut de la ruperea USL, pentru care sunt percepuți ca fiind principalii vinovați, atunci avem toate datele pentru un fiasco electoral anunțat de mult.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 mai, 2014
nic
Liberalii nu-l pun si presedinte pe ponta...
Campanie ratata? Daca liberalii l-au pus pe tonta prim ministru sigur nu-l pun si presedinte!!! Si oricum neocomunistul vostru tonta e zero fara votul liberal!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ