Eveniment la Milano privind locurile de muncă – cu ce se poate laudă România

| 08 oct, 2014

Victor Ponta va participa, miercuri, la Milano, la conferinţa la nivel înalt organizată de preşedinţia italiană a Consiliului UE având ca temă principală locurile de muncă pentru tineri. Potrivit premierului, în cadrul conferinţei se vor prezenta realizările României în acest domeniu.

„Vreau să vă anunţ că merg la Milano la dezbaterea pe care prim-ministrul Renzi, alături de cancelarul Merkel, de preşedintele Hollande, de ceilalţi prim-miniştri din Europa, o lansează despre măsurile europene de creştere a ocupării tinerilor. Şi voi prezenta atât măsurile pe care România le-a luat, cât şi ceea ce putem să facem la nivel european. Pentru că, într-adevăr, cel mai mare pericol care paşte Europa este şomajul în rândul tinerilor”, a declarat premierul Victor Ponta.

În ultimii doi ani s-au creat peste 200.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă un lucru extrem de pozitiv în contextul în care din 2010 până în 2012 s-au pierdut peste 700.000 de locuri de muncă.  Cu toate acestea, o problemă presantă, atât în România, cât şi la nivel european, rămâne şomajul mare în rândul tinerilor.  Potrivit ministrului Muncii Rovana Plumb „rata de șomaj în rândul tinerilor este de 23,6%, față de 23,5% rata medie la nivelul Uniunii Europene”.

Tocmai acest aspect al combaterii şomajului în rândul tinerilor va fi unul dintre punctele principale ale conferinţei de la Milano. Sursa media germană Süddeutsche Zeitung scria că în aprilie 2013 Consiliul European a propus introducerea programului „Garanţia pentru tineret”, menit să asigure obţinerea, în termen de patru luni, a unui loc de muncă, a unei posibilităţi de specializare sau a unei perioade de practică de „calitate înaltă” pentru toţi cei vizaţi. Din păcate, doar şapte ţări din UE, printre care şi România, au pus în practică acest program.

În România, programul „Garanţia pentru tineret” funcţionează de la începutul acestui an şi până acum au beneficiat de măsurile programului peste 188 de mii de tineri sub 25 de ani. Pe lângă acest program, Guvernul Ponta a luat mai multe măsuri ce urmăresc creşterea ocupării în rândul tinerilor: programul „Tineri intreprinzători” cu finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro, programul Kogalniceanu, programul de GrowingUp, subvenţii pentru plata salariilor tinerilor absolvenţi elevi şi studenţi, schema de ajutor de stat pentru firmele private care creează minim 20 noi locuri de muncă, programul de stimulare a Femeilor Manager şi multe altele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 oct, 2014
ferenci catalina
se lauda ca nu poate sau nu stie sa utilizeze banii..
corect spus:stie sa-i utilizeze ,dar nu pentru cetateni..
Riscul de dezangajare, tot mai amenintator, presiune pe ultimul trimestru

Avansul absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune inregistrat de Romania in primele trei trimestre ale anului 2014 este mult insuficient evitarii riscului de pierdere a banilor europeni in acest an.

Riscul de dezangajare a banilor europeni in anul 2014 era de 2,8 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca tara ar trebui sa cheltuiasca eligibil, in medie, 233 de milioane de euro pe luna in proiectele europene.

Dar progresul declaratiilor de cheltuieli transmise la Bruxelles pentru fonduri structrale si de coeziune este mult sub acest nivel, si anume de circa 100 de milioane de euro pe luna, in medie.

Astfel, presiunea pe ultimele 3 luni ale anului este uriasa. Practic, pentru a nu pierde niciun ban european pe 2014, Romania trebuie sa trimita la Bruxelles, in trimestrul IV declaratii de cheltuieli de peste 1,8 miliarde de euro. Aceasta inseamna ca in proiectele europene trebuie sa avem cheltuieli de peste 600 de milioane de euro pe luna, in perioada octombrie-decembrie.

Situatia s-ar mai putea indrepta in urma unui reviriment al POSDRU, daca Romania reincepe, anul acesta, sa ceara de la Bruxelles bani europeni in acest program.

Romania s-a abtinut sa mai transmita la Bruxelles cereri de rambursare de bani europeni in baza cheltuielilor efectuate in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pana la clarificarea unor facturi anterioare, au declarat, in 22 septembrie, pentru HotNews.ro, oficiali ai Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene.

Intre timp, Romania s-a abtinut sa mai transmita vreo cerere de rambursare la Comisie", a mentionat executivul comunitar.

In cadrul POSDRU, Romania nu a mai incasat aproape niciun ban european in primele 9 luni ale anului 2014 si nici nu a mai trimis la Bruxelles cereri de f

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ