EXCEDENTUL BUGETAR a ajuns la 1,06% din PIB în primele şapte luni ale anului

| 25 aug, 19:39

Execuţia bugetului general consolidat pe primele şapte luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 7,4 miliarde lei, respectiv 1,06% din PIB, faţă de un deficit de 1,01 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată în anul 2014, conform datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 132,8 miliarde lei, reprezentând 19% din PIB, au fost cu 9,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,9 puncte procentuale.

Potrivit MFP, S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (15,5%), impozitul pe venit (13,3%), impozit pe profit (10,7%), venituri nefiscale (18,1%) şi accize (6,9%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,5% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi de creşterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,5% şi venituri nefiscale cu 1,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 125,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii ( 0,9%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (8,1%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarcă o creştere semnificativă, cu 33,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,5 miliarde lei, respectiv 1,8% din PIB , în termeni nominali cu 6% mai mari faţă de acceaşi perioadă a anului precedent.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ