EXCLUSIV: Ce spun analiştii economici despre pactul partidelor pe Codul Fiscal şi scăderea TVA

| 20 aug, 18:22

Reducerea TVA la 20% a generat opinii diferite în rândul analiştilor economici consultaţi de Obiectiv.info. Pentru unii dintre aceştia, măsura este bună, va ajuta la creşterea puterii de cumpărare şi va stimula investiţiile în economia românească.

Pe de altă parte, alţi analişti consideră că reducerea TVA la 20% nu este sustenabilă şi trag semnale de alarmă asupra impactului acestei decizii, mai ales că ea este dublată de creşteri salariale puternice.

Cristian Socol, consilier onorific al premierului Victor Ponta, consideră că reducerea TVA va creşte puterea de cumpărare şi competitivitatea companiilor româneşti.

“Scaderea TVA la 20% va impulsiona cererea agregata si va conduce la cresterea puterii de cumparare a populatiei. Masura va stimula si oferta agregata, marind potentialul economic cu 0,5 puncte procentuale. Va creste competitivitatea firmelor romanesti si va mari potentialul de convergenta catre nivelul mediu de dezvoltare din UE. Cresterea cererii agregate va atrage si o oferta mai ridicata astfel incat, alaturi de celelalte masuri de stimulare a ofertei agregate luate pana acum - reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea TVA la alimente si bauturi nealcoolice, scheme de ajutor de stat - va conduce la investitii mai mari si crearea de noi locuri de munca. Estimam ca - impreuna cu actiunile DGAF si ANAF - masura va ajuta la imbunatatirea colectarii cu 10 puncte procentuale si la reducerea evaziunii fiscale. Masura reprezinta si o reparatie facuta producatorilor si comerciantilor din industriile care nu au beneficiat de masura reducerii TVA la 9%. Pentru finantarea reducerii TVA la 20% si implementarea Legii Salarizarii Unitare exista ca surse de finantare: consolidarea luptei ANAF pe reducerea evaziunii (cu o contributie importanta la cele 10 mliarde ron in plus la veniturile la buget din primul semestru din 2015), stimularea cresterii economice catre 4,5% (ar aduce peste 2,5 miliarde ron suplimentar la buget), reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile cu 10% (economii de circa 4 miliarde ron anual)”, a declarat Socol în exclusivitate pentru Obiectiv.info.

Pe de altă parte, alţi analişti sunt sunt de părere că reducerea TVA trebuia realizată etapizat, gradual, dar şi că salariile trebuiau majorate într-un ritm mai puţin alert. În general, trei sunt avertismentele acestora: TVA-ul este redus prea brusc, prea brutal, fără a avea evaluări asupra impactului. În al doilea rând, reducerea TVA înseamnă mai puţini bani la buget. În acest context vine şi al treilea semnal de alarmă, care se referă la majorarea salariilor în sectorul bugetar, pentru medici, mai ales că sunt reduse sursele de venituri.

Citeste si: REDUCEREA TVA are un efect negativ: se reduce norma de hrană pentru poliţişti şi militari

Astfel, referindu-ne la efecte, un impact potenţial ar putea fi adâncirea deficitului bugetar şi al celui de deficit de cont, dar şi scumpirea împrumuturilor pe care România le va lua de pe pieţele externe. De asemenea, nu ne putem aştepta nici la creşterea Produsului Intern Brut (PIB).

„Reducerea TVA la 20% nu este sustenabilă. Un nivel de 22% era mai realist, reducerea trebuia făcută etapizat, poate 22% începând cu anul viitor, iar dacă efectele erau pozitive, se putea merge cu 19% sau 20% peste încă un an. Dar scăderea actuală nu se susţine, mai ales cu majorările astea salariale, de 70%. Prea mari sunt aceste majorări, trebuiau implementate întăi reforme structurale, cum ar fi eliminarea mafiei din domeniul medical, universitar, că medicii nu pleacă în străinătate doar din cauza salariilor, pleacă şi pentru că nu sunt lăsaţi să opereze, e o mafie a doctorilor. Mai mult, deficitul bugetar ar putea sări de 3%, în ciuda previziunilor Ministerului de Finanţe. Probabil vom ajunge să ne împrumutăm din nou, mai ales de pe plan extern, dar la costuri mai mari. Un impact al scăderii TVA va fi creşterea consumului, dar va creşte pe importuri, ceea ce nu e bine, deoarece inflamează din nou deficitul de cont curent. Nici PIB-ul nu va creşte”, a declarat, pentru Obiectiv.info, Dragoş Cabat, analist economic.

Citeste si: Kelemen, despre Codul fiscal: Acceptăm şi TVA de 20% dacă nu există majoritate pentru 19%

În plus, un alt semnal de alarmă vine de la agenţiile de rating, care ar putea penaliza calificativele României dacă impactul acestor măsuri va fi negativ, dacă va fi adâncit deficitul bugetar.

„Deocamdată nu sunt cunoscute toate detaliile, nu ştim cum vor arăta celelalte măsuri din cadrul Codului Fiscal. Dar ar putea fi un impact semnificativ asupra bugetului, iar profilul de risc al României va creşte. Agenţiile de rating se vor uita cu mai multă atenţie la România, dar o decizie privind modificarea ratingului de ţară se va lua după ce vor fi efectuate calcule, după ce se va vedea impactul. Bineînţeles, la început e posibil să vedem o modificare a perspectivei, în sens negativ, iar, ulterior, e posibilă o schimbare a ratingului”, a declarat Radu Crăciun, economist şef al BCR, cea mai mare bancă din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 aug, 13:15
Daniel
Oferta
Castiguri online reale si rapide! Acum avem cea mai mare nevoie de colaboratori foarte seriosi! Vrei sa castigi bani rapid? Vrei un viitor mai bun? E timpul sa schimbi ceva! Te asteptam cu drag in echipa noastra! Te vom instrui gratuit si vei incepe sa castigi bani, chiar si in timpul liber! Cauta-ne acum la adresa de email: [email protected]
21 aug, 09:51
Doina Balasa
PARTENERIAT
Cautam Parteneri Retea Marketing !! Daca fericirea ta depinde de ceea ce face altcineva atunci e timpul sa reflectezi. Actiunile sunt cea mai buna traducere a gandurilor tale! Fericirea nu o primesti de-a gata, ea vine din actiunile tale!
Ce mai astepti? Alaturi de noi ai o oportunitate de a-ti suplimenta veniturile. Nu ai nimic de pierdut, NU trebuie sa bagi mana in buzunar pentru pentru a-ti realiza un vis,TOTUL ESTE GRATIS! Noi îti oferim curs gratuit si complet de instruire. Lucrezi de acasa. Iti trebuie doar un Calculator,Internet si cateva ore din timpul tau liber pentru a castiga bani. Pentru a va oferi detalii, trimiteti acum textul INFO la adresa de email: [email protected]
21 aug, 08:41
sanda
Avem o oferta speciala si noua: obtii rezultate imediat si castigi bani! Sistem cu totul performant si de incredere! Satisfactia celor care vor sa castige bani in timpul liber este garantata! Cereti acum mai multe informatii la adresa de email:[email protected]
21 aug, 07:51
Florin
Cea mai noua oferta de lucru!
Start bani luna asta! Acum stie toata lumea ca ne-am extins foarte mult, dar mai avem nevoie de colaboratori, pentru ca avem planuri foarte mari pentru viitor! Vrem extindere si mai mare! Tu vrei sa castigi bani repede, cu o activitate bine organizata si interesanta? Atunci vino acum in echipa noastra! Solicita mai multe detalii si informatii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ