Exerciții militare ruso-chineze în apropiere de Coreea de Nord

| 19 sep, 17:14

China și Rusia au început luni manevre militare comune în ape din apropierea Coreii de Nord, la câteva zile după efectuarea de noi teste nucleare și balistice de către Phenian, relatează AFP.

Marina chineză a sosit în aceeași zi la Vladivostok, mare oraș portuar rus situat în apropiere de granița nord-coreeană, a indicat Ministerul chinez al Apărării, potrivit unui comunicat.

Exercițiile militare au loc între acest oraș de coastă și ape situate mai la nord, notează sursa citată.

Aceste manevre survin la mai puțin de o lună de la cel de-al șaselea test nuclear efectuat de către Coreea de Nord, pe 3 septembrie, și de la cele două tiruri cu rachete balistice lansate deasupra Japoniei (pe 29 august și 15 septembrie).

Regimul nord-coreean justifică ambițiile sale militare prin necesitatea de a se proteja de SUA.

China este cel mai apropiat aliat diplomatic și economic al Coreii de Nord, dar a votat săptămână trecută cu restul Consiliului de Securitate al ONU o a opta serie de sancțiuni economice împotriva Phenianului.

Rusia susține propunerea chineză a unui 'dublu moratoriu': o înghețare a testelor atomice și cu rachete de către Coreea de Nord, în schimbul unei suspendări a exercițiilor militare comune ale SUA și Coreii de Sud, despre care Beijingul susține că amplifică tensiunile regionale.

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, a respins această ofertă, apreciind că singura cale prin care poate fi soluționată această problemă este diplomația. Armatele chineză și rusă efectuează în mod constant exerciții militare comune. Ultimele au avut loc în iulie în Marea Baltică.

Ministerul chinez al Apărării nu a precizat obiectivul și durata manevrelor din această săptămână.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ