Explozii în Golful Oman: 2 petroliere lovite. Tensiune maximă în cel mai sensibil punct al planetei

| 14 iun, 17:53

Două petroliere au fost atacate, aparent cu torpile, în Golful Oman, joi, iar echipajele au fost evacuate. Incidentul vine la o lună după ce alte patru nave au fost ținta unor atacuri pe care SUA le-au atribuit Iranului.

Tensiunile sunt maxime în Orientul Mijlociu, în apropierea Stâmtorii Ormuz, pe unde trece 30% din petrolul lumii. Două petroliere au fost ținta unor atacuri de origine necunoscută, la doar o lună după un incident asemănător.

Cele două nave, Kokuka Courageous și Front Altair, se aflau în Golful Oman în momentul în care mai multe explozii au fost raportate la bordul lor.

Front Altair, care transporta 75.000 de tone de nafta, o materie primă pentru industria petrochimică și pentru producerea de benzină, pare să fi fost lovit de o torpilă, a declarat un oficial al rafinăriei de stat taiwaneze CPC, destinatarul transportului.

Kokuka Courageous, care avea o cursă din Arabia Saudită spre Singapore, a fost lovit în chilă, chiar sub nivelul apei. Nava nu s-a scufundat, a anunțat operatorul.

Autoritățile iraniene au anunțat că cele două petroliere au fost evacuate: 44 de marinari au fost salvați.

Marina SUA a precizat la rândul său că a primit mesaje S.O.S. de la cele două echipaje. SUA dispun în zonă de un grup naval de luptă construit în jurul unui portavion, grup trimis pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Washington și Teheran.

Prețul petrolului a crescut rapid cu 3,9% în urma incidentului, potrivit Bloomberg.

Incidentele vin la o lună după ce patru petroliere au fost ținta unor atacuri în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.

SUA au atribuit acele atacuri Iranului, acuzație pe care Teheranul a negat-o vehement.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ