Fabricile româneşti au realizat o producţie mai ridicată în acest an: ce spun datele

| 11 iun, 10:41

Producţia industrială a crescut cu 3,4% în primele patru luni ale anului comparativ cu acelaşi interval din 2014, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pe fondul avansului din industria prelucrătoare (plus 3,9%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

Conform INS, industria prelucrătoare a contribuit cel mai mult la acest salt (+3,9%), în timp ce industria extractivă a scăzut cu 4,4%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au redus cu 0,9%.

În funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a rămas la acelaşi nivel, în aprilie, anul curent, comparativ cu luna martie. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 5,6%, în timp ce industria extractivă şi industria prelucrătoare au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 2,4%.

Faţă de luna corespunzătoare din 2014, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 4,1%, ca urmare a rezultatelor pozitive consemnate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,4%) şi industria prelucrătoare (+2,5%). Industria extractivă a fost singura care a înregistrat o scădere, de 7,9%.

În intervalul 1 ianuarie - 30 aprilie 2015, producţia industrială, ca serie brută, a fost mai mare cu 2,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,6%). La polul opus s-au situat industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu o scădere de 4,9%, respectiv de 1,3%.

Faţă de luna precedentă, producţia industrială a scăzut, ca serie brută, cu 6,5%, ca urmare a diminuării a trei sectoare industriale, respectiv industria extractivă (-11,2%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,4%) şi industria prelucrătoare (-6,1%).

Datele INS relevă, totodată, că, în aprilie 2015 faţă de aprilie 2014, producţia industrială, ca serie brută, a crescut cu 1,8%, fiind susţinută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,9%) şi industriei prelucrătoare (+1,7%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 8,8%.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ