Făcea Cleopatra baie în lapte acru de măgăriţă? De ce?

| 21 mar, 2014

Pentru a-şi îmbunătăţi aspectul tenului ca urmare a reducerii ridurilor. Atunci când laptele se acreşte, lactoza din lapte este transformată de către bacterii în acid lactic. Alfa-hidroxi acizii, precum acidul lactic, aplicaţi pe piele exfoliază stratul de la suprafaţă şi lasă în urma lor o piele fără cusur.

Probabilitatea ca laptele acru să conţină suficient acid lactic pentru a reîntineri pielea este discutabilă, dar produsele cosmetice moderne care conţin cel puţin 85% alfa-hidroxi acizi pot reduce ridurile superficiale. Însă pentru ca exfolierea chimică să fie eficientă pe piele trebuie aplicaţi iritanţi, precum acidul tricloracetic sau fenolul, de către un medic.

Efectul coroziv produce arsuri şi usturime timp de câteva minute, după care urmează înroşirea şi exfolierea pielii pe parcursul următoarelor zile. În urma acestui proces se formează o piele nouă cu aspect mai tânăr. Exfolierea chimică nu este o procedură plăcută, iar crustele formate pot avea un efect psihologic negativ.

Majoritatea pacienţilor nu pot ieşi în public timp de câteva săptămâni, dar în final sunt mulţumiţi de rezultatul obţinut.

Se pare însă că Cleopatrei nu-i plăcea numai laptele de măgăriţă. Pentru a-şi înfrumuseţa tenul ea folosea şi pudre realizate din excremente de crocodil, deşi după toate probabilităţile metoda era complet inutilă. Probabil că această invenţie a îndreptat atenţia Cleopatrei asupra parfumurilor. În atelierul ei de parfumuri – da, se pare că a fost şi un om de afaceri – ierburile, petalele de flori, frunzele şi seminţele se amestecau cu uleiurile vegetale fierbinţi obţinute din presarea măslinelor. Compoziţia era lăsată să se impregneze timp de o săptămână după care era trecută printr-o pungă din material textil pentru a se extrage uleiul parfumat.

Regina a manifestat interes până şi pentru remediile contra cheliei, interes stârnit probabil de legătura ei cu Iulius Cezar care avea probleme cu podoaba capilară. Cleopatra a folosit o substanţă vâscoasă obţinută din dinţi de cal şi măduvă de căprioară pentru a convinge foliculii capilari ai lui Cezar să treacă la acţiune. Nu a reuşit şi drept urmare l-a trădat pe Cezar cu Marc Antoniu.

De unde şi până unde ochii aceia minunaţi care pot fi văzuţi în imaginile antice ce o înfăţişează pe faimoasa regină egipteană? De la malachit verde şi sulfit de plumb negru - nişte substanţe chimice care nu numai că înfrumuseţau aspectul reginei, ci şi ţineau muştele la distanţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ