FBI încearcă să mușamalizeze implicarea Arabiei Saudite în atacurile din septembrie 2001

| 16 apr, 15:26

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) este acuzat că muşamalizează posibila implicare a Arabiei Saudite în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Potrivit The New York Post, Comisia 9/11 nu a avut acces la un raport FBI, referitor la o întreagă familie saudită, care şi-a părăsit casa somptuoasă din Sarasota, Florida, cu puţin timp înainte de comiterea atentatelor.

Locuinţa figura pe numele lui Esam Ghazzawi, un consilier al nepotului Regelui Fahd, şi acolo îşi aveau domiciliul fiica şi ginerele acestuia.

Familia saudită, care a locuit acolo timp de aproape şase ani, a plecat în grabă la Riad, cu doar 15 zile înainte de comiterea atacurilor teroriste.

În urma investigaţiilor şi a interogărilor mai multor vecini, FBI a decis să deschidă o anchetă, care să îi vizeze în mod direct pe cei doi cetăţeni saudiţi.

La 19 septembrie 2001, deja se cunoştea faptul că cel puţin unul din membrii acestei familii a urmat cursurile aceleiaşi şcoli de pilotaj la care au fost elevi şi teroriştii care au deturnat avioanele de pasageri.

Ancheta a fost condusă de biroul teritorial al FBI din Tampa, în colaborare cu ofiţerii speciali din New York şi Washington şi sprijiniţi de Detaşamentul de Securitate Internă a Statului Florida.

Rezultatele investigaţiei, care s-a extins pe mai mulţi ani, au scos la iveală identitatea unor persoane suspecte, care aveau legături cu celule teroriste, inclusiv cu liderul Al Qaeda, Osama bin Laden.

După monitorizarea atentă a acestora, FBI a reuşit să depisteze deplasarea lor şi a aflat că cel puţin unul dintre suspecţi a revenit în Statele Unite. Cu toate acestea, nu numai că Biroul Federal nu a împărtăşit aceste informaţii Congresului american, ba mai mult, a refuzat să furnizeze aceste date Comisiei 9/11.

Concluziile anchetei sunt încă secrete, aşa cum sugerează un raport al unei comisii speciale, stabilită anul trecut de Congresul american, pentru a "evalua orice dovadă necunoscută de FBI şi care nu a fost luată în considerare de membrii Comisiei 9/11".

Citeşte şi: Statele Unite, ameninţate cu atac precum cel de la 11 septembrie. "Vom arde America!"

Pus sub presiune, Biroul Federal admite că familia saudită a fost investigată, dar spune că pista a fost abandonată din lipsă de probe sustenabile.

Un raport generat de această investigaţie susţine că Abdul Aziz şi Anoud al-Hijji, cuplul saudit care locuia în Sarasota, aveau "numeroase conexiuni cu persoane asociate cu atentatele teroriste din 11 septembrie 2001".

Chiar şi aşa, FBI a transmis recentei comisii speciale că relaţiile dintre părţi "erau rare, se purtau prin intermediul scrisorilor şi erau cu totul irelevante anchetei".

Fostul senator, Bob Graham, cel care a condus Comisia de Anchetă a Congresului american în ceea ce priveşte atacurile teroriste din 11 septembrie, crede că FBI a ascuns în mod deliberat legăturile saudiţilor.

Graham face acum apel la preşedintele Barack Obama, căruia îi solicită să declasifice raportul final al Congresului.

El susţine că paginile secrete ale raportului ascund, nici mai mult nici mai puţin, faptul că Arabia Saudită ar fi fost principalul finanţator al atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ