Femeile politician - târâte în mizerie de presă

| 14 noi, 2013

În ultimele zile, mass-media a relatat pe larg două dintre cazurile care au făcut vâlvă în lumea politică. Este vorba despre cazul Denisei Ariton, referent în cadrul Institutului pentru Românii de Pretutindeni, protagonistă totodată a unor pictoriale incendiare şi despre consiliera deputatului liberal Mircea Dolha, surprinsă în ipostaze tandre cu o altă femeie.

Conform informaţiilor din presă, “fotomodelul” Denisa Ariton va avea un salariu lunar de 3.600 de lei, mai mare decât cel al fostului director Institutul pentru Românii de Pretutindeni „Eudoxiu Hurmuzachi” (IEH), aflat în subordinea Ministerului de Externe. Tânăra are 26 de ani şi ocupă un post de referent gradul III în cadrul Institutului pentru Românii de Pretutindeni.

A doilea caz relatat în presă o are în centru pe Alexandra Rus. Tânără este angajata ca si consilier al deputatului PNL Mircea Dolha, la cabinetul sau parlamentar. Pe pagina personală de Facebook, Alexandra a scris ca lucrează în cadrul Partidului Naţional Liberal.

Cele două situaţii au scos la iveală modul sexist în care mass-media pare dispusă să relateze asemenea cazuri. Televiziunile, presa scrisă sau publicaţiile online au insistat puţin spre deloc pe pregătirea şi calificarea profesională a celor două, întrecându-se în aluzii şi apropouri prin care se sugera că au fost avansate în politică pe căi mai puţin ortodoxe.

Foarte probabil, prezentarea în cascadă a unor situaţii de acest gen nu vizează doar denigrarea celor două tinere, ţinta fiind copromiterea imaginii guvernării în general. Se încearcă astfel acreditarea tezei conform căreia guvernarea ar fi lispita de profesionalism şi că actuala putere promovează modele controversate.

Cert este însă că actuala campanie de denigrare are efecte într-un spectru mai larg. Ea redeschide în mod legitim dezbaterea referitoare la ponderea scăzută a femeilor dispuse să activeze pe scena politică. Fiindcă indiferent de competenţe, pregătire şi calificare profesională, femeile care decid în cele din urmă să facă pasul spre viaţa politică sunt ulterior acuzate că au făcut o serie de compromisuri. Adică o abordare cu evidente tente sexiste care le pătează imaginea acelor femei care au ajuns prin muncă şi eforturi proprii în politica la nivel înalt.

Dacă abordăm tema din perspectiva egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, situaţia nu este deloc una fericită. Reprezentarea femeilor în Parlament este de numai 11,5%, la o treime faţă de cea din Parlamentul European unde doamnele sunt reprezentate în proporţie de peste 33%. Iar dacă tendinţa de a discredita femeile care doresc să accedă în politică se va permanentiza, şansele ca femeile să joace un rol central pe scena politică internă vor rămâne în continuare reduse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 noi, 2013
Popescu
Tanara generatie in politica si administratie
Interesanta intervenția unei ziariste in apărarea unor tinere proaspăt(uri) recent promovate in structurile guvernamentale pare a fi logica si firească.

Comentarii ar fi multe de făcut dar nu are rost sa pierd timpul întrucât nu se va deranja nimeni. Dar scriu si eu, asa ca pentru mine,

Deci: presa cea rea ataca fatra cea buna care a lasat niste urme cu iz sexual si unele cu iz de deviatie sexuala (nu am identificat urmele cu iz intelectual).

Fetele cele bune au obținut un salariu de 1100$ pe luna in timp ce medicii la absolvire (aceiași vârstă) obțin maxim 300$, acum zice Ponta ca le mai da o bursa in perioada rezidențiatului.

Unde dracu este minima echitate? Care este utilitatea sociala a unui economist si care este a unui medic?

Dar se pare ca de fapt (sa fiu iertat dacă greșesc) ca de fapt este ceea-ce dintotdeauna a fost: promovarea amantelor si recompensarea lor financiara. Nu va faceți probleme, nu a lui Mircea Dolha, chestia asta se face cu schepsis: amanta mea angajata la X, amanta lui X angajata la Y .....

Si uite asa cum noile generații ale coanei Joițica perpetuează în politica ba încă pătrund aici de "june" îmbinând utilul cu plăcutul asa cum au exersat din greu si pentru a-si termina studiile.

Poate eu exagerez dar din păcate pozele postate de ele sau aparute in diferite medii arata o buna pricepere in ale farmecelor sexuale. De regula cei priceputi in asta nu prea se preocupa de alte priceperi.

Si uite asa am comentat si eu. Cui foloseste?
14 noi, 2013
cantautor
au fost numeroase cazuri in istoria recenta si mai putin recenta..
in principiu,presa este de vina pentru aceste campanii..
nu sunt de acord,insa politica editoriala este de asa natura..
si fiindca vad ca tii la principii,unde erai cand se terfelea prin presa imaginea unor alte femei din politica,pe baza de "sexism"?
citeste titlurile doar,de pe Obiectiv si-ti dai seama..
sau,reciteste-ti o parte din articolele tale,macar...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ