FENOMENUL care a avut rolul decisiv în evoluţia speciei umane

| 07 iul, 2014

Clive Finlayson, un paleontolog din Gibraltar, a lansat recent o nouă ipoteză legată de evoluţia speciei umane. Acesta crede că apa a avut un rol important în tot acest proces.

Un zoolog şi paleontolog din Gibraltar a lansat recent o carte în care propune o nouă ipoteză legată de evoluţia speciei umane. Dacă în ultimii ani a circulat ideea potrivit căreia hominizii au devenit umani odată ce au învăţat să-şi prepare hrana, Clive Finlayson spune că această schimbare s-ar fi produs într-un alt moment.

Specialistul şi-a concentrat atenţia asupra unui alt aspect, susţinând că răspândirea speciei umane pe glob şi evoluţia sa a fost condusă în mare parte de schimbările climatice şi accesul la apă proaspătă, scrie Business Insider.

Primii oameni trăiau în apropierea pădurilor, pe malurile lacurilor şi râurilor, revenind la copaci doar pentru a se adăposti. Treptate însă, aceştia şi-au găsit refugiul în peşteri.

Între timp, clima s-a modificat şi ea. În Pleistocenul mediu, în urmă cu aproximativ 800.000 de ani, existau cicluri de căldură şi frig, ce provocau fie deşertificarea, fie îngheţul.

Astfel, perioadele aride i-au determinat pe oameni să plece în căutarea apei, în diverse alte zone. Toate aceste lucruri au condus la evoluţia aparte: mâini mai lungi, pierderea în greutate şi dezvoltarea agilităţii, crede Finlayson.

„Homo sapiens a însemnat un răspuns la distribuţia apei în timp şi spaţiu... Îmbunătăţirea mobilităţii a fost un răspuns, la început, la nevoia de a localiza rapid sursele de apă într-o perioadă aridă”, a explicat specialistul.

Aşadar, paleontolog susţine că strămoşii omului modern „urmăreau ploaia”, mutându-se în nordul emisferei nordice atunci când vremea se încălzea, apoi în zonele temperate. Când temperaturile scădeau, se mutau înspre Ecuator.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ