Final de mit. Acciza la benzină NU a dus la o creștere de prețuri

| 12 iun, 2014

Acciza la combustibili a avut mai degrabă un efect neutru asupra prețurilor și asupra ratei inflației. Se prăbușește astfel mitul ”apocalipsei prețurilor” pe care Traian Băsescu și ai lui au încercat să îl construiască în interes electoral.

De la momentul la care cabinetul și-a anunțat intenția de a introduce acciza de 7 eurocenți pe litrul de combustibil și până când aceasta a intrat efectiv în vigoare, o serie de așa-ziși analiști ”independenți” și de politicieni, în frunte bineînțeles cu șeful statului au făcut tot ce era posibil pentru a-i convinge pe români că după 1 aprilie va urma o adevărată ”apocalipsă a prețurilor”.

Așa de ”îngrijorat” era președintele Băsescu de dezastrul economic pe care, chipurile, avea să îl producă acciza în discuție, încât România era mai-mai să intre în 2014 fără buget și să rămână fără acord cu Fondul Monetar Internațional. Iar această ”îngrijorare” a fost bineînțeles molipsitoare și pentru PMP și Elena Udrea, care, dacă vă mai aduceți aminte, s-au pus rapid pe treabă și au încercat chiar să oprească implementarea măsurii cu o petiție pe care se aflau mii de semnături falsificate.

A venit însă 1 aprilie și, dată la care au intrat în vigoare atât acciza respectivă, cât și o serie de măsuri de compensare a impactului asupra transportatorilor. Și, ce să vezi, datele statistice arată că tot tam-tam-ul pe care președintele și acoliții lui l-au făcut împotriva accizei la combustibili a fost complet nejustificat.

Astfel, conform ultimelor date date publicității de către INS, în loc de preconizata creștere explozivă a prețurilor, România continuă să aibă o inflație în scădere și un trend descendent la prețurile mărfurilor alimentare. Mai exact, conform specialiștilor de la Statistică, rata medie lunară a inflației în primele cinci luni din 2014 a fost de 0,3%, față de 0,4% în perioada similară din 2013. Mai mult, comparând inflația anuală din luna mai a anului 2014 cu cea înregistrată în cea de-a cincea lună a lui 2013, rezultă că s-a înregistrat o scădere de aproape un punct procentual (0,94%), cea ce reprezintă un nou minim istoric!

Cât privește prețurile alimentelor, INS arată că acestea au înregistrat o ieftinire substanțială în luna mai. Astfel, comparativ cu luna anterioară, prețul alimentelor a fost mai scăzut cu 0,12%, în timp ce față de luna corespondentă a lui 2013, s-a înregistrat o diminuare cu  3,16%. De menționat că ieftinirile cele mai importante au fost consemnate, în perioada menționată, la ouă (al căror preț a scăzut cu 4%) și la zahărul (care s-a ieftinit cu 3,06%).

Prețurile serviciilor au scăzut și ele în luna mai față de luna aprilie, înregistrând o reducere de 0,08%. Cât privește mărfurile nealimentare, acestea s-au scumpit nesemnificiativ în luna mai, față de aprilie, tarifele percepute crescând cu 0,05%.

Trăgând linie sub toate aceste date statistice, concluzia este una singură: acciza la combustibili a avut mai degrabă un efect neutru asupra prețurilor și asupra ratei inflației. Se prăbușește astfel mitul ”apocalipsei prețurilor” pe care Traian Băsescu și ai lui au încercat să îl construiască în interes electoral.

Neplăcut este însă că, deși Statistica le-a infirmat previziunile, niciunul dintre analiștii economici aflați în siajul Cotrocenilor și niciun politician dintre aceia care tunau și fulgerau împotriva accizei nu a ieșit să își ceară scuze public. Cu toții tac acum chitic, sperând că românii vor uita manipulările și minciunile prin care au încercat să inducă o temere complet nejustificată în rândul populației de dragul câtorva procente electorale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 iun, 2014
vASILE
Acciza
Daca a fost asa de benefica ma gandesc ca ar trebui marita.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ