Financial Times: Băsescu, în ape tulburi. Politica românească este rareori plictisitoare

| 04 iul, 2014

Basescu scandal. Presedintele Traian Basescu se afla in ape tulburi, insa ar trebui sa mearga pana la capatul mandatului, in contextul scandalului legat de arestarea fratelui sau si de punerea sub urmarirea penala a ginerelui, scrie presa straina.

Politica românească. Un presedinte sub asediu, care a trecut deja de doua referendumuri de demitere, arata ca politica din Romania poate fi murdara, insa rareori este plictisitoare, scrie Financial Times.

Pentru economie, totusi, lucrurile merg inainte ca de obicei. Si poate ca faptul ca legea poate sa-i atinga si chiar si pe cei care sunt cel mai apropiati de cel mai puternic este un progres pentru o tara care era vazuta candva drept o definitie a coruptiei.

Traian Basescu este numit un presedinte "asediat si bataios", de sursa citata, care noteaza ca seful statului se agata de putere si pare pregatit sa-si petreaca ultimele luni din mandatul sau, chiar daca Parlamentul a votat o declaratie, saptamana trecuta, prin care i s-a cerut demisia, din cauza arestarii fratelui sau.

Citeşte şi: Traian Băsescu a comemorat demiterea sa de către majoritatea românilor

Neintelegeri Ponta-Basescu. Presedintele si-a continuat insa activitatea de zi cu zi, iar pe 1 iulie a semnat o scrisoare de intentie catre FMI, confirmand angajamentele luate de Romania fata de Fond, legate de intelegerea standby de 4 miliarde de euro, pe care chiar presedintele a incercat anterior sa o blocheze in urma unei neintelegeri cu prim-ministrul Victor Ponta.

Noul razboi deschis dintre presedinte si prim-ministru este o scena urata, dar familiara, in politica romaneasca, devenita neplacuta mai ales din cauza acuzatiilor de coruptie, pe masura ce confruntarile politice se intensifica inaintea alegerilor prezidentiale din luna noiembrie, pentru desemnarea succesorului lui Traian Basescu.

Pentru unii, insa, arestarile reprezinta un semn pozitiv de reducere a imunitatii de care se bucura in mod traditional cei puternici. Romania a facut progrese in lupta cu coruptia la nivel inalt in ultimii ani, inclusiv inchiderea fostului prim-ministru Adrian Nastase, insa unii au pretins ca aliatii lui Basescu au fost trecuti cu vederea.

Coruptia in Romania. "Asemenea acuzatii sunt menite sa lase o impresie in mintile investitorilor, insa cazurile de coruptie la nivel inalt care implica elita poltica din Romania sunt departe de a fi noutati", spune economistulsef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu.

"Faptul ca multimea de investigatii continua sa creasca ar trebui sa fie un lucru pozitiv pentru viitorii investitori", continua Muscalu, care continua, afirmand ca demersul anticoruptie ar putea reprezenta o usurare pentru investitorii care "au reusit sa supravietuiasca" in Romania, pana in prezent, subliniind ca Romania se afla pe locul 69 in clasamentul mondial al Transparency International privind coruptia.

Alegerile prezidentiale se vor desfasura in luna noiembrie, asa cum este planuit, doar daca investigatiile nu scot la iveala ceva spectaculos ce il implica pe Traian Basescu. Insa candidatul sustinut de acesta, Cristian Diaconescu, din partea PMP, care este deja un candidat care porneste cu sanse mici, ar putea avea de suferit iar sansele sale de a unifica dreapta in spatele sau par acum in si mai mare masura neglijabile decat inainte.

Faptul ca partidele de centru-dreapta care negociaza o fuziune, PDL si PNL, nu se pun inca de acord, lasa o usa deschisa pentru ca Victor Ponta "sa valseze" catre victorie, daca va decide sa candideze pentru functia de presedinte, el avand in sondaje 46 la suta, adica aproape suficient astfel incat sa-i fie garantata victoria.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ