Financial Times: SUA se tem că întărirea legăturilor militare în cadrul UE riscă să submineze NATO

| 13 feb, 09:05

Statele Unite sunt îngrijorate de consolidarea legăturilor în domeniul apărării dintre ţările Uniunii Europene, considerând că acest lucru riscă să submineze Alianţa Nord-Atlantică care se confruntă cu o Rusie tot mai activă, se afirmă într-o analiză a publicaţiei Financial Times.

"Nu dorim să vedem eforturile UE atrăgând forţe (...) dinspre NATO spre UE”, a afirmat Katie Wheelbarger, un înalt oficial de la Pentagon care se ocupă de relaţia SUA cu NATO.

Wheelbarger a mai afirmat că SUA doresc să se asigure că o cooperare mult mai strânsă între statele UE nu va diminua rolul membrilor NATO în Afganistan şi Irak.

Oficialul american a făcut aceste declaraţii în contextul în care Jim Mattis, secretarul Apărării din SUA, urmează să se întâlnească la Bruxelles cu omologii săi din ţările NATO. În cursul acestor întâlniri este de aşteptat ca Mattis să încurajeze statele membre ale alianţei să-şi sporească cheltuielile militare. Mai mult, Washingtonul pledează şi pentru o intensificare a cooperării între statele NATO în condiţiile în care SUA consideră ameninţarea reprezentată de Moscova drept o prioritate a noii sale strategii de apărare.

În luna decembrie 2017, liderii ţărilor Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii, au aprobat planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.

Planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO) are obiectivul integrării comandamentelor, entităţilor din industria militară şi structurilor operaţionale a 25 de state membre ale Uniunii Europene.

Liderii europeni au subliniat că rolul acestui proiect este acela de a completa şi nu de a concura cu NATO.

Wheelbarger a declarat că Washingtonul sprijină proiectul Pesco "atâta timp cât este complementar şi nu distrage atenţia de la activităţile şi cerinţele NATO".

"Mobilitatea militară dacă este implementată corect ar funcţiona atât pentru Europa, cât şi pentru NATO", a declarat oficialul american, adăugând: "Dar dacă nu există transparenţă deplină, dacă nu ne asigurăm că cerinţele, fie că este vorba de infrastructură sau schimbări de legislaţie în şi între ţări, nu se bazează pe cerinţele NATO, atunci vorbim de scopuri opuse".

Tomas Valasek, director al Carnegie Europe şi fostul ambasador al Slovaciei la NATO, a afirmat că orice efort din partea Statelor Unite împotriva politicii UE de securitate şi apărare comună ar fi "o pierdere de timp şi energie".

Înaintea întrunirii NATO, secretarul american al Apărăii a afirmat că Statele Unite vor căuta să "abordeze modernizarea alianţei şi împărţirea corectă a obligaţiilor".

„Vom continua astăzi să pledăm că fiecare stat membru trebuie să-şi respecte în totalitate obligaţiile, partea corectă a obligaţiilor”, a declarat Mattis.

În prezent, doar cinci dintre cele 28 de state membre UE alocă cel puţin 2% din PIB apărării - Marea Britanie, Estonia, Polonia, Grecia şi România.

Statele Unite se află pe primul loc în domeniul cheltuielilor pentru apărare, având un buget militar mai mare decât totalul celorlalte ţări membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.

Alături de pragul de 2% din PIB pentru bugetul apărării, Administraţia Donald Trump îndeamnă ţările membre NATO să îndeplinească şi recomandarea privind alocarea a 20% din acest buget pentru echipamente militare, acest criteriu fiind respectat de mai puţin de jumătate din statele NATO, potrivit datelor de anul trecut.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ