Firea: Absorbţia fondurilor europene nu mai este o durere naţională sub guvernarea Ponta

| 23 iun, 2014

Fonduri europene. Vicepreşedintele PSD, senatorul Gabriela Firea, a susţinut, luni, în timpul dezbaterii moţiunii simple depuse de PNL şi PDL 'Guvernul Ponta este incapabil să scrie după dictare', că absorbţia fondurilor europene nu mai este 'o durere naţională' sub guvernarea Victor Ponta.

Fonduri europene. "Se spune în textul în moţiunii simple că 'ne plângem de ani de zile că absorbţia fondurilor europene este o durere naţională'. Este doar un clişeu, preluat din vremea fostelor guverne, când deşi era anunţată ca prioritate de rang zero atragerea banilor europeni nu reuşea să scoată România de pe lista contributorilor la bugetul UE. Lucrurile s-au schimbat însă, iar cifrele nu au cum să mintă. Absorbţia fondurilor europene nu mai este o durere. A devenit un motiv de mândrie, o dovadă de performanţă şi de bună guvernare", a spus Firea, de la tribuna Senatului.

Gabriela Firea a punctat faptul că 'dacă n-ar fi trist, ar putea fi amuzant' faptul că cei care au fost la guvernare în trecut 'au curajul' să vorbească despre absorbţia fondurilor europene, deşi 'aceştia au reuşit fabuloasa 'performanţă' de a atinge valoarea de 7,6% grad de absorbţie, eşec dublat şi de blocarea a trei programe operaţionale sectoriale'.

'La 30 decembrie 2013, rata sumelor rambursate României de către Comisia Europeană era de 36%. (...) România a încasat 5,6 miliarde euro din fondurile structurale şi de coeziune, alocate în perioada actuală de programare, dintre care mai mult de jumătate s-a încasat în anul 2013. Mă întreb: Îşi merită oare salariile miniştri care au contribuit la această situaţie? Mai merită partidul din care făceau parte aceşti miniştri să fie creditat cu voturi de către populaţia minţită?', mai spune senatorul social-democrat.

Totodată, Gabriela Firea a arătat că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rambursări de sume către un stat membru UE.

'Probabil lui Teodorovici i se reproşează că anul acesta vom avea aproape 4 miliarde de euro facturi, ceea ce înseamnă că din nou România nu va pierde niciun euro şi că ţara noastră se va afla pe primul loc în Europa la ce înseamnă rambursări de sume către un stat membru, aşa cum a fost şi anul trecut. Şi anul viitor procentul la care noi ne vom duce cu absorbţia pe întreaga alocare financiară pe actualul cadru va fi de 80%', a mai spus Firea.

Gabriela Firea a dat asigurări că Guvernul Ponta îşi va respecta toate angajamentele asumate.

PNL şi PDL solicită în moţiunea simplă demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi somează Executivul să prezinte Comisiei Europene un proiect 'serios' de Acord de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ