Florin Georgescu: Deciziile CCR au corectat legislația românească; exemplul legilor dării în plată și conversiei creditelor

| 26 mai, 10:28

Banca Națională a României apreciază că, prin deciziile pe care le-a luat, Curtea Constituțională a corectat legislația românească, în sensul punerii în acord cu legea fundamentală, a declarat, joi, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dând ca exemplu legile dării în plată și conversiei creditelor în franci elvețieni.

"România de astăzi nu ar fi arătat la fel fără contribuția Curții Constituționale. Deciziile sale, prin efectul lor obligatoriu față de orice autoritate publică, au corectat legislația românească, în sensul punerii în acord cu exigențele legii fundamentale, ale Convenției pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale și altor norme", a afirmat Georgescu, la conferința internațională cu tema "Un sfert de secol de constituționalism", organizată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale.

El a exemplificat prin două decizii recente ale Curții Constituționale în privința legilor dării în plată și conversiei creditelor.

"Prin două decizii recente, Curtea Constituțională a apreciat două foarte controversate problematici, cea a dării în plată și cea a conversiei creditelor. Impactul social al acestor decizii este extrem de ridicat, având în vedere numărul foarte mare de destinatari acestor legi, debitori ai instituțiilor de credit. După o riguroasă analiză a motivelor de neconstituționalitate invocate, ce reclamau în esență, din partea băncilor, încălcarea dreptului de proprietate și a principiului neretroactivității, Curtea a lămurit, prin decizia în cazul dării în plată, înțelesul și modalitatea de aplicare a legii în sensul de a-i oferi acesteia eficiență în limitele prevăzute de Constituție", a spus Georgescu.

El a spus că, în privința legii conversiei creditelor, Curtea a constatat abaterea de la anumite principii fundamentale, cum ar fi cel al egalității, respectiv beneficiul conversiei viza doar creditele în franci elvețieni, nu și în alte valute, sau al neretroactivități, și a declarat neconstituționalitatea acesteia.

"Banca apreciază, respectă și va respecta întotdeauna deciziile Curții Constituționale așa cum orice instituție și orice autoritate publică trebuie să o facă într-o ordine juridică guvernată de statul de drept. Iată, deci, cât de importantă este (...) Curtea Constituțională. Numărul impresionant de decizii pronunțate în ultimii 25 de ani, o creștere semnificativă în ultimii ani și atribuțiile complexe conferite prin constituției și sporite cu prilejul revizuirii acesteia denotă că instanța de contencios constituțional este un pilon fundamental al unui stat democratic", a conchis Georgescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ