FMI cere europenilor să ofere Greciei o reducere suplimentară a datoriei

| 26 sep, 10:52

Fondul Monetar Internaţional a lansat vineri un nou apel către statele europene pentru ca acestea să fie de acord cu o "reducere suplimentară a datoriei Greciei" şi de asemenea să revizuiască în jos obiectivele de excedent bugetar pe care le-au impus Greciei, transmite AFP.

În evaluarea sa anuală a economiei Greciei, care este separată de discuţiile pe care le poartă în prezent Grecia şi creditorii săi internaţionali pe tema programului de asistenţă, FMI este de părere că obiectivul unui surplus bugetar de 3,55% din PIB în 2018 este puţin probabil să fie atins. 

"Chiar şi în cazul punerii integrale în practică a măsurilor de austeritate şi reformelor prescrise, Grecia are nevoie de o reducere a datoriei trebuie calibrată pe baza unor ţinte fiscale şi de creştere credibile", se arată în raportul FMI. 

Această reducere a datoriei publice a Greciei, care se apropie de 180% din PIB în pofida a trei planuri succesive de susţinere acordate de UE şi FMI începând din 2010, trebuie să fie aprobată de "partenerii europeni", a insistat reprezentantul FMI în Grecia, Delia Velculescu. Aceasta a salutat faptul că zona euro a acceptat, în luna mai, principiul unei astfel de reduceri, adăugând încă că dacă anumite măsuri de reducere a datoriei pe termen mediu şi lung avute în vedere de europeni sunt ''specifice şi pot fi cuantificate", altele nu sunt destul de specifice. 

Velculescu a mai spus că se poartă discuţii pentru un nou program de asistenţă cu FMI. "Ne aşteptăm să avem un program cu Grecia, dar avem nevoie de ambele picioare ale programului", a spus Velculescu referindu-se pe de o parte la necesitatea ca Grecia să adopte reformele promise iar pe de altă parte la necesitatea unei reduceri semnificative a datoriei Greciei. 

De mai multe luni, FMI şi zona euro au opinii diferite cu privire la modalitatea în care Grecia poate să pună capăt unei crize financiare, economice şi sociale care durează de şase ani. În timp ce FMI pledează pentru o relaxare a austerităţii precum şi o reducere rapidă şi decisivă a datoriei, zona euro insistă pe ortodoxia bugetară şi o amânarea a subiectului reducerii datoriei după alegerile legislative care vor avea loc în Germania la finalul lui 2017.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ