FMI: Firmele din statele emergente au datorii de 18.000 miliarde de dolari

| 29 sep, 17:31

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat, marți, că firmele din statele emergente, ale căror datorii cumulate ating nivelul record de 18.000 miliarde de dolari, trebuie să fie atent monitorizate, deoarece perioada ratelor scăzute ale dobânzilor se apropie de sfârșit, transmite Reuters.

În cel mai recent Raport de stabilitate financiară, organizația apreciază că cea mai mare creștere a gradului de 'leverage' — nivelul datoriei comparativ cu acțiunile firmei — a ajuns la 'sectoarele vulnerabile', cum ar fi construcțiile, sectorul minier și energetic.

Pe plan regional, cele mai mari variații se observă în China și America Latină, unde gradul de 'leverage' al corporațiilor este acum la aproape 120% și, respectiv, 110%, iar în sectorul construcțiilor se apropie de 275% și, respectiv, 200%.

Citeşte şi:  Ponta: Guvernul nu mai are de dat niciun dolar la FMI

"Tendința crescătoare din ultimii ani a sporit temerile, deoarece multe crize din statele emergente au fost precedate de o majorare a gradului de 'leverage'", se arată în raportul FMI.

În anii în care au fost rate scăzute ale dobânzilor, firmele de pe piețele emergente au reușit să emită mai multe obligațiuni, în ciuda bilanțurilor lor mai slabe, apreciază FMI.

Declinul prețurilor la materiile prime, posibilitatea majorării ratei dobânzii în SUA și unele politici naționale neadecvate au crescut șansele unei furtuni aproape perfecte pe piețele emergente, anul acesta, avertizează organizația. De asemenea, multe monede ale statelor emergente s-au depreciat cu 20-40% față de dolar în ultimul an, astfel încât achitarea datoriilor în dolari a devenit mai scumpă.

'În condițiile în care statele dezvoltate își normalizează politicile monetare, piețele emergente ar trebui să se pregătească pentru o creștere a numărului de falimente a corporațiilor. Monitorizarea firmelor vulnerabile și de importanță sistemică, a băncilor și a altor sectoare legate de ele este crucială', se mai spune în raportul FMI.

Tag-uri: FMI, state emergente
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ