FMI: Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a se încadra în ţinta de deficit pentru 2014, de 2,2%

| 05 noi, 2013

Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a respecta ţinta de deficit bugetar convenită pentru anul viitor, de 2,2% în termeni cash, privind cheltuielile cu fondurile europene, calcularea accizelor în funcţie de inflaţie, majorarea accizelor la carburanţi sau lărgirea bazei de impozitare, potrivit FMI.

"Ţinta de deficit va fi de 2,2% în termeni cash anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât anticipasem în luna iulie. Principalul motiv pentru acest deficit uşor mai mare pentru anul viitor este angajamentul puternic de a accelera atragerea fondurilor europene, ceea ce înseamnă că trebuie să creăm mai mult spaţiu pentru cheltuielile de co-finanţare necesare şi noua ţintă de deficit acomodează acest imperativ", a declarat marţi şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de prezentare a rezultatelor vizitei în România, conform Mediafax.

Ea a arătat că, pentru a se încadra în ţinta de deficit, Guvernul trebuie să ia măsuri în mai multe domenii, respecitv cheltuielile cu fondurile europene, dar şi alte majorări de cheltuieli, precum alinierea salariilor din sectorul public la nivelurile prevăzute în anumite hotărâri judecătoreşti, a doua parte a majorării venitului minim garantat, dar şi o creştere a pensiilor şi salariilor în 2014.

"Măsura cheie anunţată de Guvern ar fi legarea accizelor de inflaţie, majorarea accizelor la carburanţi, precum şi lărgirea bazei de impozitare pentru impozitul pe proprietate incluzând structurile sau construcţiile speciale. Guvernul se angajează să îmbunătăţească colectarea fiscală şi să reducă evaziunea fiscală", a mai spus Schaechter.

Reducerea CAS nu este cuprinsă în proiecţia bugetară pe 2014 pentru că au fost prioritare salariile, pensiile şi investiţiile publice, iar orice relaxare a taxării muncii trebuie însoţită de lărgirea bazei şi măsuri fiscale de compensare, a declarat şeful misiunii FMI, Andrea Schaechter.

Şeful FMI a menţionat că, în agenda reformelor structurale viitoare, accentul va continua să cadă pe sectoarele energie si transporturi pentru ca acestea să devină mai transparente şi mai eficiente, astfel încât să poată oferi servicii mai bune şi să devină o povară mai mică pentru publicul general. Totodată, vor continua reformele în domeniul sănătăţii, având ca obiectiv îmbunătăţirea serviciilor, creşterea eficienţei sistemului şi asigurarea sustenabilităţii financiare.

Pentru acest an, Schaechter apreciază că Guvernul a avut success în accelerearea fondurilor europene, ceea a exercitat presiune pe partea de cheltuieli a bugetului.

"Din acest motive, ţinta de deficit pentru 2013 a fost majorată, ajungând la 2,5% din PIB, condiţionalitatea din program pentru această ţintă include şi un ajustor specific de 0,2% din PIB, care vor fi dedicaţi co-finanţării fondurilor UE pentru a contribui la creşterea economică pe termen scurt, dar şi pe termen lung", a mai spus şeful misiunii FMI în România.

Ea a lăudat succesul listării pachetului de 15% din acţiunile Romgaz pe piaţa de capital, însă apreciază că nefinalizarea privatizării majoritare la CFR Marfă este "un pas înapoi", menţionând că Guvernul îşi menţine angajamentul de a continua procesul de privatizare, iar între timp va susţine restructurarea companiei.

"Oferta iniţială pentru pachetul de 15% din acţiunile Romgaz a reprezentat un success. Această tranzacţie are o valoare de referinţă pentru sectorul întreprinderilor de stat din România şi pentru pieţele de capital din România. Este o realizare care se evidenţiază în ultimele luni", a afirmat Schaechter.

Pe lista progreselor Executivului în privinţa reformelor structurale, şeful misiunii FMI a enumerat avansarea pe linia pregătirii reformelor în sectorul sănătate, continuarea liberalizării preţurilor la energie şi întărirea managementului finanţelor publice prin prioritizarea mai clară a proiectelor de investiţii finanţate în bugetul anului 2014.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ