FMI: Planul de ajutor pentru Grecia ar putea ține cont de criza migrației

| 12 noi, 23:25

Discuțiile privind planul de ajutor pentru Grecia ar putea ține cont de impactul crizei refugiaților asupra finanțelor publice deja secătuite ale țării, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internațional (FMI), relatează AFP.

'Îmi imaginez că chestiunea presiunilor bugetare suplimentare cu care țara s-ar putea confrunta va fi abordată în contextul acestor discuții', a spus Gerry Rice, răspunzând unei întrebări privind afluxul de refugiați, relatează Agerpres.

Aflată în prima linie, Grecia se confruntă aproape cotidian cu sosiri de noi refugiați pe coastele sale și a solicitat un ajutor specific din partea Comisiei Europene.

Țara, aflată într-o gravă criză economică, este angrenată în discuții cu creditorii europeni și cu FMI privind modul de aplicare a planului de ajutor internațional în valoare de 86 de miliarde de euro adoptat în cursul verii.

Întrebat despre posibilitatea ca Atena să beneficieze de un ajutor adițional sau de obiective bugetare reduse din pauza impactului refugiaților, purtătorul de cuvânt al Fondului a afirmat că nu deține 'detalii'.

Aflată atunci sub asistența financiară a FMI, Iordania a beneficiat de o relaxare a obiectivelor bugetare fixate de Fond în contextul afluxului de refugiați din Siria vecină.

Atena nu a solicitat până în prezent ajustarea programului său economic, dar a cerut o revenire la un TVA mai puțin ridicat pentru insulele grecești cele mai afectate de criza migranților.

FMI ia parte la discuții privind planul de ajutor dar așteaptă încă să primească garanții din partea Atenei asupra reformelor și din partea Bruxellesului asupra măsurilor de reducere a datoriei pentru a participa la finanțare.

'Discuțiile privind aceste măsuri continuă cu Grecia', a precizat Rice, adăugând că o misiune a FMI se află în prezent la Atena unde guvernul s-a confruntat joi cu o grevă generală împotriva austerității.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că misiunea FMI este în curs de evaluare a rezultatelor auditului european privind băncile grecești, care a ajuns recent la concluzia că nevoile de recapitalizare sunt de 14,4 miliarde de euro, mai puțin decât estimau creditorii.

'Misiunea evaluează aceste rezultate și implicațiile lor', a spus Gerry Rice.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ