FMI: Reducerea TVA pentru alte produse va fi posibilă numai după evaluarea impactului la pâine

| 05 noi, 2013

O decizie privind reducerea cotei TVA la alte produse alimentare poate fi luată numai după ce Guvernul va evalua impactul pe care l-a avut în economie diminuarea TVA pentru pâine la 9%, aplicată din septembrie, potrivit şefului misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

"Este mult prea devreme pentru a vedea efectele reducerii TVA la pâine acum, nu s-a făcut încă o evaluare a obiectivului pe care Guvernul l-a avut prin această măsură, de a reduce evaziunea fiscală. (...) În cadrul programului există angajamentul de a se face această evaluare şi, înainte de a se adopta orice alte decizii cu privire la reducerea cotei TVA la alte produse, se va face această evaluare ca să vedem exact ce s-a întâmplat", a declarat marţi şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de prezentare a rezultatelor vizitei în România, conform Mediafax.

Ea a arătat însă că Banca Naţională a României a evaluat impactul măsurii asupra inflaţiei, constatând o reflectare pozitivă a reducerii TVA în inflaţie.

"Banca naţională a evaluat impactul asupra inflaţiei şi s-a constatat că această reducere s-a reflectat în inflaţie, fiind unui dintre motivele pentru care inflaţia a fost atât de scăzută în septembrie şi octombrie. Dar să faci o evaluare acum este prea devreme", a mai spus Schaechter.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis ca TVA la pâine să scadă la 1 septembrie de la 24% la 9%, impactul negativ al măsurii asupra încasărilor urmând să fie compensat prin creşterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, anul viitor, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ