Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi omul de afaceri Mihai Rotaru, arestaţi preventiv

| 28 noi, 16:34

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis sâmbătă cererea DNA de arestare preventivă a şapte persoane, printre care se află Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), şi omul de afaceri Mihai Rotaru, transmite Agerpres.

De asemenea, instanţa a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile şi pe numele a cinci foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, precum şi pe numele evaluatorului Sergiu Negurici. 

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de cei arestaţi. 

În acelaşi dosar, DNA a cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Cătălin Teodorescu, acuzat de abuz în serviciu, şi Ioan Oltean, acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. 

Potrivit DNA, pe data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alţi membri ai Comisie pentru Stabilirea Despăgubirilor (Crinuţa Dumitrean - preşedinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru), prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafaţă de aproape 62.000 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru. 

Procurorii susţin că terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru. 

"Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă", au constatat anchetatorii. 

DNA susţine că deputatul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra şefei ANRP Crinuţa Dumitrean, pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea lui Rotaru. 

În schimbul ajutorului acordat, Mihai Rotaru i-a dat lui Ioan Oltean suma de 600.000 euro, în incinta unei biserici din Chitila.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 noi, 19:52
munca
Afaceri acasa!
Afaceri de acasa! Oferim un sistem extra-eficient de instruire gratuita in care inveti rapid cum poti incepe afaceri de acasa. Cursul este total gratuit si te invata tot ceea ce iti trebuie pentru a sti cum sa pornesti afaceri de acasa! Cand vrei cu toata seriozitatea mai multe detalii, cauta-ne la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ