Foştii miniştri ai Justiţiei, audiaţi la comisia SIPA. Cine a avut acces la arhiva secretă

| 17 apr, 12:34

Foştii miniştri ai Justiţiei sunt aşteptaţi marţi în faţa Comisiei parlamentare de control a arhivei SIPA pentru a lămuri cine a avut acces la arhiva secretă.

Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru clarificarea aspectelor ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie îi va audia marţi, începând cu ora 9,30, pe foştii miniştri ai Justiţiei Mona Pivniceru, Rodica Stănoiu şi Robert Cazanciuc, a confirmat, luni, preşedintele Comisiei, senatorul Viorel Salan.

El a precizat că şi ceilalţi invitaţi - Ionuţ Niţă, Gabriel Tănăsescu şi Nicolae Tiliban - au confirmat prezenţa la comisie.

Viorel Salan a afirmat săptămâna trecută că existenţa unor anumite neîndepliniri legale vizând documentele clasificate din arhiva SIPA rezultă atât din corespondenţa comisiei cu diverse instituţii, dar şi din declaraţiile celor audiaţi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut declaraţii surprinzătoare despre arhiva SIPA. Acesta a declarat în toamna anului trecut, in fata comisiei de ancheta privind arhiva SIPA, ca a fost avertizat cand a fost numit in functie ca la minister exista o bomba cu ceas care ticaie si ca ea se numeste arhiva SIPA.

Toader a mai spus ca in arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei sunt mai multe tipuri de documente: carti de munca ale functionarilor cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), documente privind viata privata, acte care tin de Arhivele Nationale si inscrisuri clasificate secret de serviciu.

"Când am venit la MJ cineva îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoanã publicã cunoscutã, îmi spunea urmãtorul lucru, într-o discuţie absolut informalã: Vedeţi cã la MJ existã o bombã care ticãie şi faţã de care trebuie sã aveţi grijã. Se numeşte arhiva SIPA. Ce am constatat: Faptul cã pe cine pe cine întrebai (...) despre arhiva SIPA parcã îi dãdeai foc (...) Sunt încã angajaţi în MJ care au fãcut parte din comisiile acelea care au avut acces în arhiva SIPA la un moment dat. ", a spus Tudorel Toader în faţa membrilor din comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.

Toader a spus că şi-a făcut o imagine despre arhivă "cât de cât apropiată" de adevărul accesibil lui şi a decis să nu tacă la fel ca predecesorii săi, sperând că pe durata mandatului nu va ieşi în spaţiul public problematica SIPA.

"Acolo, eu am intrat în arhivă, şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul. Cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP, o absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la Arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă. Bună parte erau acolo şi e nedrept, până la urmă, nu? (...) Dar să le ai fizic în spatele unui lacăt, unui sigiliu şi să spui: nu pot să ţi le dau pentru că sunt acolo şi nu am voie, cred că e cel puţin nefiresc, ca să nu spun că e profund nedrept", a descris Tudorel Toader prima categorie de documente găsite în arhiva SIPA.

Ministrul Justiţiei a mai spus că în arhivă a descoperit şi informaţii care privesc viaţa privată.

"Acele documente, sigur, respectând acest drept fundamental, s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă, mai în glumă, mai în serios, poate chiar are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut, poate a mai uitat din ce a făcut, şi atunci revede şi rememorează", a explicat ministrul.

Tag-uri: arhivă SIPA, SIPA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ