Fostul deputat Mihai Tânjală, unul dintre fondatorii Doi şi-un sfert, a fost extrădat din insulele Cayman

| 20 oct, 17:36

Fostul deputat Mihai Tânjală, fost ofiţer de contrainformaţii din „Doi şi-un sfert”, a fost extrădat în România, pentru a ispăşi o condamnare la cinci ani de închisoare pentru corupţie. Acesta era căutat din 2012 şi a fost reţinut, anul trecut, în insulele Cayman.

Mihai Tânjală a fost găsit şi arestat în 2 decembrie 2015 în insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor.  Fostul deputat a făcut apel la decizia de extrădare, declarând că este nevinovat şi că procesul său din România a fost motivat politic, dar acest apel a fost respins. „În urma cooperării poliţieneşti internaţionale cu Biroul Naţional INTERPOL Cayman, la data de 20 octombrie, poliţişti din cadrul INTERPOL România au efectuat o misiune de preluare, sub escortă, a unui bărbat, de 59 de ani, din Bucureşti, dat în urmărire internaţională, în baza unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Giurgiu”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.   În decembrie, după arestarea sa, Mihai Tânjală ceruse să nu fie trimis înapoi în România pentru că viaţa sa ar fi în pericol. Ba chiar se oferise să-şi ispăşească pedeapsa în Insulele Cayman şi să plătească şi costurile aferente detenţiei.

 

Mihai Tânjală a fost ofiţer de contrainformaţii înainte de 1989. El ar fi fondat fosta unitate de informaţii a Ministerului de Interne UM 0215, cunoscută sub numele „Doi şi-un sfert”. În perioada 1995-1996 a fost deputat PDSR şi a fost membru al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. El a fost condamnat în 2011 pentru că ar fi vândut active ale unei companii de stat, SC ICMUG SA Giurgiu, la preţuri modice, unor firme pe care le controla prin interpuşi. Este vorba despre o clădire administrativă şi un ansamblu de blocuri în construcţie, inclusiv terenul aferent. Clădirile au fost vândute apoi la preţul pieţei, ceea ce i-a adus lui Tânjală un profit 500.000 de euro, calculaţi la cursul mediu al anului 2004, arătau procurorii în rechizitoriul cu care l-au trimis în judecată pe fostul deputat. Mihai Tânjală ar fi fost implicat şi într-o afacere cu despăgubiri de la ANRP în valoare de 100 de milioane de euro, precum şi de privatizarea eşuată a combinatului chimic Nitramonia Făgăraş. Fostul deputat a fugit din ţară imediat după ce a fost condamnat. A stat timp de câţiva ani în Statele Unite, unde ar fi devenit proprietarul unui aeroport. A făcut cerere de azil în Insulele Cayman, dar a renunţat la aceasta. A intrat pe acest teritoriu fără să fie depistat, venind din Bahamas. Autorităţile din Cayman l-au prins în timp ce încerca să treacă în Jamaica – numele lui fiind pe lista Interpol cu urmăriţi internaţional.

Tag-uri: Mihai Tanjala
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ