Fostul director al FNI, Nicolae Popa, a fost pus în libertate

| 04 sep, 14:42

Nicolae Popa, fost director al Fondului Național de Investiții (FNI), a fost eliberat, pe 30 august, din Penitenciarul Găești, unde executa o condamnare pentru înșelăciune.

Nicolae Popa a fost pus în libertate după ce Judecătoria Găești a admis propunerea de liberare condiționată formulată de comisia de specialitate din cadrul unității de detenție, iar procurorii nu au contestat decizia instanței, care a rămas definitivă, au declarat luni, pentru AGERPRES, surse din cadrul Penitenciarului Găești.

"Admite propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Găești pentru condamnatul Popa Nicolae, Dispune liberarea condiționată a condamnatului Popa Nicolae de sub puterea mandatului nr. 424/2014 emis de Judecătoria Giurgiu, în baza sentinței penale nr. 364/2014, dacă nu este reținut sau arestat în alte cauze", se arată în hotărârea pronunțată de Judecătoria Găești pe 24 august și care putea fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

Nicolae Popa a fost condamnat în 2007 de Tribunalul București la 15 ani închisoare în dosarul FNI, alături de Ioana Maria Vlas, care a primit 13 ani închisoare.

Fondul Național de Investiții (FNI) a luat ființă la 17 august 1995, cu administrare SOV Invest. Prăbușirea Fondului Național de Investiții în mai 2000 a afectat aproape 300.000 de investitori.

Nicolae Popa s-a sustras executării pedepsei, fugind din țară încă din anul 2000, și a fost dat în urmărire prin Interpol în 2002, în baza mandatului internațional de arestare emis de instanța din România.

În decembrie 2009, el a fost arestat în Indonezia și adus în țară, unde a fost încarcerat.

Pe 17 februarie 2014, Judecătoria Giurgiu a decis reducerea pedepsei aplicate lui Nicolae Popa de la 15 ani închisoare la 6 ani și 8 luni, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri și aplicării legii penale mai favorabile.

Magistrații au admis contestația la executare formulată din oficiu ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile, au descontopit pedeapsa rezultantă de 15 ani închisoare aplicată lui Nicolae Popa în dosarul FNI și au redus condamnarea la cinci ani închisoare, la care au adăugat un spor de 1 an și 8 luni, rezultând astfel o pedeapsă finală de 6 ani și 8 luni închisoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ