Fostul șef al Vămii Siret și 47 de polițiști de frontieră, condamnați definitiv la 5 ani închisoare cu executare

| 18 mar, 16:45

Comisar de poliție Aurel Anea, fostul șef al Vămii Siret, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și constituire de grup infracțional organizat.

Tot la cinci ani închisoare au fost condamnați și alți 47 de polițiști de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret: Elena Rohețki (fostă Agapi), Constantin Doru Andrișan, Daniel Barbă, Vasile Balici, Dorel Chirilă, Andrei Ciobanu, Marcel Coroi, Mihaela Elena Cosic, Manuel Costache, Ramona Costiuc, Ilie Cozmei, Elena Cozminiuc, Cristian Filipoaia, Daniel Grigoraș, Adrian Grosu, Traian Constantin Hai, Adrian Holcă, Toader Iliesi, Georgeta Jacotă, Virgil Jitariuc, Gheorghe Lavrgic, Radu Lucanu, Vasile Luchean, Florin Lupu, Florin Matei, Adrian Mudrac, Dănuț Neagu, Gheorghe Neamțu, Rodica Nichiforiuc, Cristian Nicolovici, Gheorghe Pavlovici, Lucian Pintilii, Silviu Pomphaci, Luchian Posmangiu, Fănel Rădăcină, Bogdan Rurac, Viorel Ruște, Vasile Sasu, Vasile Secrier, George Șlevoacă, Florj Sticleț, Sorin Strugar, Sorin Sumanariu, Loghin Timoci, Cristinel Țiprigan, Ilie Zahariuc și Cătălin Zahariuc.

Au primit câte 2 ani închisoare cu suspendare polițiștii de frontieră Virgil Buligă, Daniela Căpățână, Alina Mandiuc, Vasile Perceac Simota, Marinel Gîză, Vasile Hrițuc, Adrian Iuga, Florin Macovei, Mihaela Neamțu, Florin Păvăloaia, Iulian Radu, Valentina Colotelo (fostă Sauciuc), Mihai Tocilă și George Ungureanu, notează Agerpres.

În același dosar, Simion Coroliuc, Nicu Schipor, Sorin Șclădan și Lazăr Ungureanu (lucrători vamali și șefi de tură) au fost condamnați la câte 5 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Instanța a confiscat de la condamnați diverse sume de bani primite ca mită, cel mai mult având de achitat fostul șef al Vămii Siret, Aurel Anea, respectiv 23.913 lei.  Decizia instanței este definitivă.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 62 de ofițeri și agenți de poliție de frontieră din cadrul PTF Siret, județul Suceava, precum și a patru lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis pe 27 aprilie 2011, în sarcina inculpaților s-au reținut infracțiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată și constituire — aderare — sprijinire a unui grup infracțional organizat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada septembrie 2010 — ianuarie 2011, cei 62 de polițiști de frontieră au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de peste 3,6 milioane lei și alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu privind controlul la frontieră și a le permite introducerea în România a unor bunuri, în general țigări din Ucraina, peste limita legală admisă.

DNA preciza că banii colectați de la cetățenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunși în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împărțiți conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita încasată în cursul turei. Sumele erau cuprinse între 8.000 de lei și 25.000 de lei, în funcție de riscul asumat și de 'încasările' realizate.

De asemenea, în perioada decembrie 2010 — ianuarie 2011, Simion Coroliuc, Nicu — Cezar Schipor, Sorin Constantin Șclădan și Lazăr Ungureanu, în calitate de lucrători vamali (șefi de tură), i-au dat lui Aurel Anea, șef al PTF Siret, aproximativ 24.000 lei, pentru ca acesta să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu privind controlul la frontieră și urmărirea respectării legii de către întregul personal din punctul de trecere a frontierei.

Tag-uri: Aurel Anea, DNA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ