FOSTUL PREŞEDINTE AMERICAN Jimmy Carter a trimis Rusiei hărţi cu poziţiile combatanţilor jihadişti din Siria

| 22 oct, 19:08

Fostul preşedinte american Jimmy Carter a oferit Rusiei hărţi cu poziţiile din Siria ale jihadiştilor din Statul Islamic (SI) şi ale altor grupări islamiste radicale, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de agenţia EFE.

'Confirm că Jimmy Carter ne-a propus să ne trimită hărţile pe care le deţine centrul său (Centrul Carter) şi care prezintă actualele poziţii ale grupărilor combatante din Siria (...) inclusiv poziţiile forţelor guvernamentale, ale SI şi ale altor grupări', a indicat sursa citată. Purtătoarea de cuvânt a ţinut să precizeze că respectivele date nu sunt secrete, multe dintre ele fiind deja disponibile pe site-ul centrului condus de fostul preşedinte american. 'Oricum, am primit cu gratitudine gestul preşedintelui', a completat Maria Zaharova. 

Carter 'susţine unirea eforturilor în lupta împotriva terorismului şi este preocupat de destinul poporului sirian', a apreciat în continuare purtătoare de cuvânt a MAE rus, menţionând totodată că, din punctul de vedere al Moscovei, ar fi mai 'logic şi eficient dacă o asemenea poziţie constructivă ar fi arătată şi de cei de la Washington care dispun de toate informaţiile la acest capitol'. 

Ea a spus mai departe că Rusia şi-ar dori să primească informaţii din partea unui alt domn 'Carter', respectiv actualul ministru american al apărării, Ashton Carter. Dar, 'din păcate, la Pentagon nu doar că se respinge propunerea privind schimburile de informaţii despre poziţiile SI în Siria, dar se manifestă şi reticenţe faţă de cooperare, cum ar fi de exemplu cooperarea în acţiuni umanitare', a mai indicat Maria Zaharova. 

Jimmy Carter, care a declarat că îl cunoaşte 'foarte bine' pe preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a trimis acestuia din urmă săptămâna trecută o scrisoare în care îi propune să-i trimită o copie a hărţilor ce permit efectuarea de bombardamente precise în Siria, unde forţele aeriene ruse au început pe 30 septembrie o campanie de raiduri aeriene, operaţiuni similare împotriva jihadiştilor fiind desfăşurate de anul trecut şi de o coaliţie antijihadistă condusă de SUA.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ