Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, achitat în dosarul Motorina

| 13 mar, 16:45

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, trimis în judecată alături de alte persoane pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul "Motorina", a fost achitat de Tribunalul Braşov, apreciindu-se că ”nu există probe că a săvârşit infracţiunea”. Sentinţa nu este definitivă.

Judecătoarea Cristina Ciolacu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Braşov, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Tribunalul Braşov a dispus, în cazul lui Sorin Blejnar, achitare.

Sentinţa nu este definitivă.

"S-a pronunţat soluţia în dosarul respectiv. S-a dispus soluţie de achitare în baza articolului 16, litera C Cod Procedura Penală(”nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea” - n.a.). Nu este definitivă", a spus Ciolacu.

În septembrie 2012, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi 16 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul "Motorina". Printre cele 16 inculpaţi persoane fizice se numără doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.

În acest dosar procurorii DIICOT Braşov începuseră, în august 2012, urmărirea penală şi împotriva lui Codruţ Marta, fostul consilier al lui Blejnar, care nu se află însă printre inculpaţi.

"În fapt, se reţine că, în perioada martie - iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizaţ cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili", arătau procurorii DIICOT Braşov.

Potrivit acestora, membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infracţională achiziţiona motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali, spun procurorii DIICOT.

Grupul infracţional ar fi fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

În decembrie 2012, după mai multe amânări şi fără a începe judecarea pe fond, Tribunalul Braşov a retrimis DIICOT Braşov dosarul "Motorina", pentru refacerea urmăririi penale.

În motivarea sentinţei Tribunalului Braşov se preciza că lui Blejnar i-a fost încălcat dreptul la apărare. "Instanţa constată că dreptul la apărare al inculpatului Blejnar Sorin a fost încălcat prin aceea că ordonanţa de începere a urmăririi penale şi însuşi rechizitoriul prin care se pune în mişcare acţiunea penală nu descriu faptele pentru care Blejnar Sorin este trimis în judecată", se menţiona în motivarea Tribunalului.

Procurorii DIICOT au făcut recurs la decizia Tribunalului, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Braşov, care a decis, în aprilie 2013, că Tribunalul Braşov poate să înceapă să judece pe fond dosarul "Motorina", nemaifiind necesară trimiterea acestuia la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ