Fostul şef al Fiscului Sorin Blejnar a fost condamnat la 5 ani de închisoare

| 22 iul, 14:47

Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. La rândul lui, fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, a primit 5 ani de închisoare, iar afaceristul Radu Nemeş 9 ani de închisoare. Soţia acestuia din urmă a fost condamnată la 7 ani de închisoare. Sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a dat astăzi primele sentinţe în dosarul „Motorina”: Sorin Blejnar a primit 5 ani cu executare pentru compliictate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, afaceristul Radu Nemeş, 9 ani de închisoare, Diana Nemeş, soţia lui Radu Nemeş a primit 7 ani de de închisoare.iar fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, 5 ani de închisoare. Dan Secăreanu, fostul şef Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa a fost condamnat la 5 ani. Sentinţa nu este definitivă. Afaceriştii implicaţi în acest caz au primit condamnaări dure: Dumitru Chirvăsitu- 8 ani, MIhai Buliga – 7 ani, Nicolae Belba- 3 ani şi 6 luni, Andrei Florin Jugănaru- 7 ani, Dumitru Emilian Preda- 7 ani, Ovidiu Ioan Moldovan- 7 ani, Pavel Dumitru Ghişe- 7 ani, Mariana Vrânceanu (fostă Cosma)- 6 ani, Lucian Florin Ionescu- 5 ani.

Firma Excella Real Grup- amendă penală de 900.000 de lei şi dizolvare societăţii. Firma Inkasso Jobs: amendă penală de 800.000 de lei şi dizolvare societăţii. Mai multe firme au fost condamnate la plata unei amenzi de 700.000 de lei: Benz Oil Mediaş, Ana Oil Sibiu, Divers Zootehnic Constanţa, Partener Noblesse Constaţa, Romerom Grup Constanţa, Milenium Energy Bucureşti, Gabros Invent Strategies Bucureşti, Cibin Distribution Bucureşti, Agro Line Expres Bucureşti, Rad Trans Concept Bucureşti, Crivas Logistic Bucureşti, Delta Oil Logistic Bucureşti, Energrom Supply Service Bucureşti şi Carpatic Division. Crivas Logistic Bucureşti a fost condamnată şi la dizolvare. Toţi cei implicaţi în acest dosar, acuzaţi şi firme, trebuie să plătească suma de 242.642.205,44 lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii (majorări, dobânzi şi penalităţi) calculate conform legislaţiei fiscale, începând cu data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data executării integrale a plăţii. Judecătorii au menţinut sechestrul asigurator pus de procurorii DNA. Sentinţa poate fi contestată cu apel la Curtea Supremă.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut pedepse maxime pentru fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă, omul de afaceri Radu Nemeş şi Diana Nemeş, în dosarul “Motorina”, în care sunt acuzaţi de fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro. Procurorul DNA prezent la ultima şedinţa de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti a arătat în faţa instanţei, la ultimul termen al procesului, că relevante în această cauză sunt întâlnirile dintre fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, şi Radu Nemeş, precum şi documentele bancare despre care vorbeau.  Acesta a mai spus că, de cel puţin două ori, Radu Nemeş şi Codruţ Marta au mers la fostul şef al vămilor Viorel Comaniţă, iar între Marta şi Comăniţă au existat discuţii cu privire la schimbările care se anunţau şi presiunile asupra lui Blejnar să nu-şi dea demisia.  După ce a prezentat faptele pentru care trebuie condamnaţi inculpaţii din dosarul “Motorina”, procurorul a cerut condamnarea lui Radu Nemeş la o pedeapsă orientată spre limita maximă, pentru concurs de infracţiuni, precizând că în cazul acestuia este mai favorabilă legea penală nouă.

Tot o pedeapsă orientate spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată a cerut procurorul şi pentru soţia omului de afaceri, Diana Nemeş. În cazul fostului şef al ANAF Sorin Blejnar, procurorul a cerut instanţei să aibă în vedere modalitatea şi calitatea din care a sprijin grupul infracţional şi să dispună aplicarea câte unei pedepse cu închisoarea orientate spre maximul prevăzut de lege, dar şi o pedeapsă complementară. Procurorul a precizat că Blejnar nu avea cum să nu cunoască activitatea grupului infracţional, având în vedere funcţia pe care o ocupa. Mai mult, procurorul a arătat că deşi Blejnar şi Viorel Comăniţă au spus că nu îl cunosc pe Radu Nemeş, înregistrarile şi discuţiile telefonice sunt mărturii că lucrurile stăteau altfel, că erau în “dialog şi conlucrare”.

Tag-uri: ANAF, sorin blejnar
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ