Fotografiile făcute ca amintire pot duce la rezultatul invers: uitarea

| 11 dec, 2013

Fotografiile făcute ca amintire pot duce, în mod paradoxal, la rezultatul invers: uitarea, arată un studiu american citat de AFP.

Potrivit rezultatelor cercetărilor publicate în revista Psychological Science, cei care fac fotografii într-un muzeu au şanse mai mici să îşi amintească detalii decât cei care s-au uitat cu atenţie la obiectele respective. 

'Oamenii îşi scot atât de repede aparatele de fotografiat, aproape fără să se gândească, ca să imortalizeze un moment, încât nu se mai uită la ce se întâmplă în faţa lor', spune Linda Henkel de la Fairfield University, autoarea studiului.

Ea a cerut studenţilor veniţi să viziteze un muzeu să observe anumite obiecte, fie fotografiind-le, fie numai uitându-se la ele. A doua zi le-a testat amintirile, iar cei care făcuseră fotografii au recunoscut mai greu detalii ale obiectelor decât cei care doar se uitaseră la ele. Explicaţia ar consta în faptul că tehnologia 'îşi aminteşte' în locul nostru, iar experienţa directă are de suferit, potrivit specialistei americane.

În al doilea experiment, studenţii care fotografiaseră detaliul unui obiect cu zoom păreau a-şi aminti mai bine obiectul întreg, şi nu detaliul ca atare. 'Aceste rezultate arată cât de diferite sunt +ochii minţii+ şi +ochiul+ aparatului', mai spune Linda Henkel, adăugând că cercetările în privinţa memoriei sugerează că fotografierea poate ajuta pe cineva să îşi amintească un anumit lucru, dar numai dacă persoana care fotografiază observă cu atenţie înainte ceea ce vrea să imortalizeze şi apoi imaginea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ