Gabriela Firea: Groparii sănătăţii cer demisia ministrului care a redeschis spitale şi a însănătoşit sistemul

| 02 iun, 19:52

"După un examen sumar, „doctorii" din PNL au pus diagnosticul : Ministrul Nicolae Bănicioiu, care se face vinovat de toate reacțiile negatice din sistemul public de sănătate, trebuie înlăturat de îndată", afirmă senatorul PSD, Gabriela Firea după depunerea de către PNL a moțiunii simple pe tema sănătății.

"Nimeni nu recurge însă la o asemenea operație, fără a avea și o a doua opinie medicală. Așa că am încercat și eu să văd cu ce a greșit Nicolae Bănicioiu de este pus la zid.

1. La 1 ianuarie 2009, Guvernul Boc a blocat angajarile în tot sistemul de stat, inclusiv în ceea ce priveşte sistemul sanitar. Consecintele acestei măsuri au fost : - exodul medicilor, atât cei tineri cât și cei cu experiență, care au fost nevoiți să aleagă fie posturi în sistemul privat, la care nu au acces toți cetățenii, sau peste hotare - Reducerea dramatică a numărului asistentelor medicale, respectiv a personalului auxiliar, ceea ce în unele cazuri a condus chiar la situaţii în care medicii rămasi nu au putut să îşi desfăşoare activitatea.

Afectarea gravă a calităţii actului medical în unităţile de stat din cauza personalului insuficient., care a culminat cu tragedia de la maternitatea Giulești din 16 august 2010. În perioada guvernării PDL au părăsit România peste 8.000 de medici specialişti, pentru școlarizarea cărora statul român a cheltuit peste 64 de milioane de euro.

La nivelul anului 2012, România avea 1,9 medici la mia de locuitori, faţă de o medie de 3,6 la mia de locuitori la nivelul Uniunii Europene. În anul 2014, după deblocarea unui număr semnificativ de posturi, România a atins 2,23 medici la mia de locuitori. Vina ministrului Bănicioiu este că, urmare a deblocării a 5.000 de posturi in 2014, inclusiv in medicina de transplant, Romania a ocupat primul loc in Europa la cresterea numărului de proceduri de transplant realizate şi a numărului de donatori.

2. În timpul guvernului Boc au fost închise sau transformate în azile un număr de 69 de spitale, ceea ce a condus la situații dramatice, inclusiv unele în care pacienții au murit în fața spitalelor închise. Vina lui Nicolae Bănicioiu este că, în ultimii 2 ani, 26 dintre acestea au fost redeschise, iar celelalte sunt în proces de evaluare și, dacă se impune și vor exista resurse, vor fi redeschise.

3. În timpul guvernării PDL, pacienţii care aveau nevoie de radioterapie erau nevoiti să îşi suporte în totalitate cheltuielile. Ministrul Bănicioiu se face vinovat de faptul că în 2014 s-a realizat decontarea a 50% din preţul procedurii, iar din 2015 radioterapia este decontata integral de la bugetul de stat.

4. Tot Nicolae Bănicioiu este de vină că din acest an s-a introdus tripla terapie în tratarea Hepatitei tip C, o boala care afecteaza 650.000 de romani și pentru care până acum se folosea dubla terapie (interferon plus ribavirină), cu rezultate modeste.

5. Guvernul Boc a tăiat cu 25% salariile angajaților în sistemul sanitar de stat, alături de ceilalți bugetari. În timpul actualei guvernări, ei au beneficiat de reîntregirea salariilor iar din 2014, medicii şi farmacistii rezidenţi primesc o bursă de 670 lei pe lângă salariu. Vinovați pentru acest lucru sunt, în egală măsură, ministrul Bănicioiu și premierul Victor Ponta.

6. După 7 ani de blocaje, din vina miniștrilor PDL dar și PNL, Ministerul Sănătății a introdus în lista de medicamente compensate și gratuite 40 de molecule noi pentru tratarea diverselor afecțiunilor oncologice, neurologice, boli rare, hepatita B, HIV/SIDA. De vină este, desigur, tot ministrul Bănicioiu. Acestea sunt faptele acuzatului de serviciu Nicolae Bănicioiu.

Să vedem însă și cine sunt cei care îl acuză. Iar pentru asta, în încheiere, vreau să citez doar două pasaje din moțiunea simplă depusă de PNL pe tema sănătății. Nu din cea de azi, ci din cea de acum 5 ani: "Situaţia reală din sistemul sanitar românesc este, cu siguranţă, cea mai grea din ultimii 20 de ani, întrucât de peste 15 luni guvernul PD-L, guvernul Băsescu-Boc- Udrea, a demonstrat că sănătatea nu mai reprezintă decât o lozincă utilizată în campania electorală" (...)

"În anul 2009, guvernarea portocalie a distrus, cu o ură de nedescris, medicina primară şi pregătit mişeleşte pentru 2010 închiderea în majoritate a cabinetelor medicilor de familie prin modul în care se va finanţa această activitate, atitudine premeditată prevăzută în proiectul contractului cadru". Cei pe care liberalii îi acuzau în termeni atât de duri, în urmă cu 5 ani, sunt astăzi colegii lor de partid și semnatari ai moțiunii care se discută azi.

Avem de-a face așadar nu doar cu deformarea voită a realității, ci și cu o supradoză de ipocrizie! Pentru că ministrul Nicolae Bănicioiu a făcut, în doar un an şi jumătate, cât alţii în 10 ani! Ştiu că e greu de acceptat, dar asta este situaţia!", a afirmat senatorul PSD, Gabriela Firea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ