Gavrilescu: Am luat decizia prin care MONOPOLUL și TĂIERILE ILEGALE de păduri vor dispărea

| 20 mai, 23:18

Codul Silvic a avut un parcurs dificil până la acest moment, iar adoptarea acestuia de către Parlament în forma iniţială reprezintă o victorie prin care monopolul, tăierile ilegale necontrolate şi lipsa transparenţei în domeniul silvic vor deveni subiecte trecute, a scris, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, citată de Agerpres.

'Adoptarea Codului Silvic de către Parlament în forma iniţială este o victorie a României, a generaţiilor actuale şi viitoare din ţara noastră. După ani de negocieri politice, au învins iubitorii de pădure şi cei pentru care protecţia acestora înseamnă viaţă, sănătate şi conservarea unei valori de preţ. Proiectul de lege este şi victoria celor peste 700.000 de mici proprietari de pădure, a celor care respectă şi pun preţ pe proprietatea privată, dar şi a miilor de firme autohtone din industria prelucrării lemnului. Putem spune că, odată cu această victorie, monopolul, tăierile ilegale necontrolate şi lipsa transparenţei în domeniul silvic devin subiecte trecute', afirmă ministrul Mediului.

Gavrilescu a menţionat, de asemenea, că, în ciuda contestatarilor noului Cod Silvic, actul normativ a avut câştig de cauză, iar ministerul de resort aşteaptă promulgarea legii de către preşedintele Klaus Iohannis pentru a pune în practică metodologia de aplicare.

'Codul Silvic a avut un parcurs dificil, până la acest moment. Ne-am confruntat cu companii-mamut care vor să controleze integral piaţa lemnului din România. Am avut de înfruntat politicieni care pun interesele economice mai presus decât interesele celor care i-au ales. De aceea, le mulţumesc parlamentarilor care au votat astăzi /miercuri, 20 mai 2015, n.r./ Codul Silvic, zecilor de specialişti care au lucrat la acest proiect mai bine de doi ani, echipei din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor care a contribuit la scrierea Legii. La fel, respect eforturile tuturor ONG-urilor şi miilor de români care au ieşit în stradă şi care au spus tare şi răspicat STOP monopolului şi STOP tăierilor ilegale! Tuturor acestora li se datorează victoria de astăzi! În ceea ce ne priveşte, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are, deja, pregătită metodologia de aplicare şi nu ne rămâne decât sa aşteptăm ca preşedintele să promulge cât mai repede Codul Silvic, pentru a putea intra în normalitate', a subliniat Graţiela Gavrilescu.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului silvic, adoptând legea în forma iniţială, în favoarea raportului comun al Comisiei pentru agricultură, Comisiei pentru mediu şi Comisiei juridice fiind înregistrate 217 voturi pentru, dar şi 96 împotrivă şi nouă abţineri.

Codul silvic în forma iniţială a fost adoptat cu 218 voturi pentru, 11 abţineri şi 95 împotrivă.

În dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, deputaţii PNL au propus retrimiterea la comisie a reexaminării Codului silvic, motivând că nu au fost lăsaţi să depună amendamente, solicitarea fiind respinsă.

PSD şi UDMR au susţinut forma iniţială a proiectului, iar PNL a cerut adoptarea reexaminării.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 23 martie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic pe motiv că limitează activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici.

În cererea de reexaminare adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şeful statului preciza că intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, având impact asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei şi să creeze premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

'Apreciem că dispoziţiile art. 60 alin. (5) lit. f) şi g) - prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional şi dreptul de preempţiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă - sunt de natură să aducă atingere principiilor libertăţii economice şi contractuale, ca fundamente esenţiale ale economiei de piaţă. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii şi avantaje pentru alţii, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurenţial şi ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligaţiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene", susţinea, printre altele, în cererea de reexaminare, şeful statului.

Senatul a respins cererea de reexaminare în luna aprilie, Camera Deputaţilor fiind, pe acest subiect, for decizional.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ