Gazele s-ar putea scumpi cu 35% de la 1 ianuarie. Câti bani va scoate o familie din buzunar

| 24 noi, 2014

Gazele naturale s-ar putea scumpi cu 35% de la 1 ianuarie "fără o intervenţie imediată", a anunţat luni deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii. O familie de trei persoane într-un apartament cu două camere va ajunge să plătească la întreţinere, de anul viitor, aproape 450 de lei pe lună, spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Anunţul privind o posibilă scumpire a gazelor a fost făcut de preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Enegiei (CNR-CM), Iulian Iancu. Totuşi, există posibilitatea ca apa caldă şi încălzirea să rămână la acelaşi preţ.

"La 1 ianuarie în mod normal prin liberalizarea preţului centralele termice producatoare de caldura, apa calda cu gaze naturale, ar treubi să crească practic preţul ca urmare a acestui proces. Ar însemna o discrimiare între consumatorii casnici. Toate municipalităţile prin CL au decis o subvenţionare a preţului gigacaloriei de la bugetul local. Acum, însă, acest salt, nu mai permite autorităţilor să suporte o diferenţă atât de mare", a spus şeful CNR-CM.

"În urma raportului făcut de autoritatea de reglementare a reieşit că se impune modificarea Legii 123 în ceea ce priveşte consumatorul casnic care, dacă este alimentat din sistemul centralizat, adică în cazul Bucureştiului de la Electrocentrale, sau este alimentat de o centrală termică proprie de apartament, are în momentul de faţă un tratament discriminatoriu. Adică cel cu centrală de apartament este protejat de calendarul de liberalizare până în 2021, iar ceilalţi, de la 1 ianuarie, ar trebui să suporte preţul pieţei libere. Ideea este că aceştia nu trebuie să plătească în plus, pentru că nu avem voie să discriminăm consumatorii. Piaţa captivă a consumatorului privat are un preţ undeva între 51 - 53 de lei pe Megawat oră, iar pe piaţa liberă este de 89 - 90 de lei. Aceasta ar însemna o creştere, numai la capitolul gaze naturale, cu 40%. Piaţa captivă faţă de piaţa liberă are un preţ diferit, respectiv mai mare cu 40%. Acest preţ al gazelor naturale reprezintă 80% din costul Gigacaloriei, adică la cetăţeanul care consumă de la CET, acest cost îi va genera o creştere între 28,8% şi 38,4%, din ceea ce a rezultat din raportul prezentat de ANRE. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Aceasta discutăm noi acum, aceasta este modificarea legislativă care se va întâmpla şi nu va fi această creştere. Ce se spune că este iminent, nu se va întâmpla, pentru că aceasta se discută, să nu fie discriminare", a spus Iulian Iancu.

În mediul urban sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă pe gaze naturale 1,6 milioane de apartamente.

Pe de altă parte, Iancu a precizat că România înregistrează un efect foarte bun la preţul energiei electrice.

'Cele mai important noutăţi sunt legate de liberalizarea preţului la gazele naturale, dar şi de faptul că înregistrăm un efect foarte bun la preţul energiei electrice, ca urmare a integrării de cinci zile a pieţei noastre cu piaţa Ungariei, Slovaciei şi Cehiei. Vă pot da o veste bună. În România preţurile sunt confirmate deja ca fiind mai mici cu 4% decât în oricare dintre celelalte ţări, iar aici avem între altele în analiză structura preţului la consumatorul final, respectiv ce influenţează preţul la consumatorul final, adică cât este influenţat de producător, cât de transportator, cât de distribuitor şi furnizor', a explicat Iulian Iancu.

Influenţa modificărilor legislative asupra mediului investiţional în domeniul energiei şi evoluţia preţului energiei electrice la utilizatorii finali sunt principalele teme de dezbatere ale unei dezbateri organizate, luni, la Palatul Parlamentului, de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Enegiei (CNR-CM).

Conferinţa îşi propune, de asemenea, o analiză privind integrarea surselor regenerabile de energie în sistemul energetic românesc şi influenţa acestora asupra preţului final al energiei electrice şi identificarea soluţiilor pentru etapele următoare de promovare a resurselor de energie în noul context legislativ şi a noului cadru de politici energetice la nivel european.

Consumatorii de gaze naturale utilizatori de centrale termice şi cei care beneficiază de sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă nu trebuie discriminaţi, prin programata liberalizare, de la 1 ianuarie 2015, a preţului la gaze naturale pentru populaţie, a declarat, luni, Iulian Iancu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energie, într-o dezbatere de specialitate.

Republica Moldova cumpără gaz mai ieftin din Rusia

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 noi, 2014
anonim
Polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d.ro

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ